Cercetări privind ameliorarea părului pentru rezistenţa fructelor la vătămări mecanice
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
766 8
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-01 22:14
SM ISO690:2012
SESTRAŞ, Adriana F., SESTRAŞ, Radu, BĂRBOS, Adrian. Cercetări privind ameliorarea părului pentru rezistenţa fructelor la vătămări mecanice. In: Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură” : consacrat aniversării a 100 ani de la naşterea profesorului universitar Gherasim Rudi, 28-29 septembrie 2007, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2007, Vol. 15 (1), pp. 69-72. ISBN 978-9975-946-31-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură”
Vol. 15 (1), 2007
Simpozionul "Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură”"
Chişinău, Moldova, 28-29 septembrie 2007

Cercetări privind ameliorarea părului pentru rezistenţa fructelor la vătămări mecanice


Pag. 69-72

Sestraş Adriana F.1, Sestraş Radu2, Bărbos Adrian1
 
1 Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj,
2 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Cluj Napoca
 
 
Disponibil în IBN: 30 iunie 2020


Rezumat

The pears are very sensitive fruits, so damage on pear fruits caused during picking, manipulation, sorting and transportation has an important economic loss. Among six winter pear cultivars, Păstrăvioare and Curé were susceptible to fruit injury, while the Romanian ones Republica and Virgiliu Hibernal can be considered resistant to pricking, cutting and hitting of the fruits and can be used as genitors in pear breeding for created new cultivars with good resistance to fruit mechanical injuries. The heritability in broad sense shows that the resistance of pear fruits to damage has a strong genetic determinism, being powerfully influenced by genotype (less in case of cutting). The resistance of the fruits injured by pricking, cutting and hitting was close correlated, and improvement of these traits in pear breeding could be released simultaneously

Cuvinte-cheie
Pear, fruits, damage, resistance, heritability, Correlations