Preparatele bioraţionale în protecţia viţei-de-vie
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
588 8
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-10 15:48
SM ISO690:2012
VOINEAC, Vasile, NICOLAEV, Arcadi, NICOLAEV, Svetlana, IORDOSOPOL, Elena, DASCALIUC, Alexandru. Preparatele bioraţionale în protecţia viţei-de-vie. In: Genetica și fiziologia rezistenței plantelor, 21 iunie 2011, Chişinău. 2011, p. 169. ISBN 978-9975-78-994-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Genetica și fiziologia rezistenței plantelor 2011
Conferința "Genetica şi fiziologia rezistenţei plantelor"
Chişinău, Moldova, 21 iunie 2011

Preparatele bioraţionale în protecţia viţei-de-vie


Pag. 169-169

Voineac Vasile1, Nicolaev Arcadi1, Nicolaev Svetlana1, Iordosopol Elena1, Dascaliuc Alexandru2
 
1 Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM,
2 Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 13 aprilie 2020


Rezumat

Problema îmbunătăţirii stării ecologice şi obţinerii producţiei agricole calitative, pure şi competitive pe piaţa internaţională, necesită elaborarea unor sisteme de protecţie integrată a culturilor agricole care ar permite activizarea forţelor naturale de rezistenţă biocenozelor şi ar reduce la nivelul scăzut formarea rezistenţei speciilor şi raselor de organisme nocive, reducerea cheltuieli energetice şi fi nanciare pentru efectuarea măsurilor de combatere. Scopul şi sarcinile principale ale cercetărilor efectuate au fost: determinarera erfi cacităţii biologice a preparatelor bioraţionale în combaterea bolilor (mana, făinarea, putregaiul cenuşiu) şi a dăunătorilor principali (molii, acarieni) la viţa-de-vie. Pe parcursul anilor 2001-2005, la viile gospodăriilor GEP „Codru” Chişinău soiul Şardone, SRL „Femif Agro” s. Mereni soiul Pinot gri, Pinot franc şi al.; pe terenuri de 1-2 ha, s-a examinat efi cacitatea preparatelor microbiologice Rizoplan – 2 L/ha; Pentafag – 5 L/ha; Trihodermină Th–F7-BL-5L/ha în combaterea manei, făinării şi putregaiului, de sine stătător sau în complex cu mijloace chimice naturali (Bouille bordelaise 0 3,0 kg/ha şi Microtiol-3,0 kg/ha), şi în amestec cu stimulatorul de creştere a plantelor Reglalg – 0,5 L/ha, în comparaţie cu fungicide chimice. În combaterea bolilor strugurilor s-a utilizat metoda capturării masculilor în masă (9 capcane feromonale/ha) şi lansarea acarienilor repitori în combaterea acarienilor fi tofagi (5mii/indivizi/ha). Determinarea efi cacităţii biologice mijloacelor de protecţie s-a efectuat după metodele omologate. Examinarea rezultatelor obţinute a demonstrat următoarele: 1. Preparatele Immunoţitofi t şi Reglalg 1 sporesc creşterea lăstarilor, bobiţelor şi a strugurilor: lungimia lăstarului la plantele tratate sunt mai mari cu 25,2-30,3 cm şi a internodurilor cu 1,19-2,38 cm, greutatea strugului cu 60-63 g; volumul bobiţelor cu 20-35 ml; zăhar cu 3-4 g/dm şi aciditatea cu 0,2-0,5 g/dm mai mare în comparaţie cu plantele netratate. 2. În combaterea manei şi făinării, efi cacitatea protectivă atât a preparatelor microbiologice (18,0-47,6 %; 42,6-62,4%), cât şi a regulatorilor de creştere (50,2-76,6%) este mai scăzută în comparaţie cu varianta etalon (69,5-86,6%). Însă amestecul fungicidului cu stimulatorii de creştere şi rezistenţă sporeşte efi cacitatea fungicidului tiar începând cu doza cea mai mică de 15%, ce permite de a micşora doza fungicidului cu 50% fără scăderea efi cacităţii protective. Iar în combaterea putregaiului cenuşiu atât stimulatorii de creştere şi rezistenţă a plantelor, cât şi preparatele microbiologice depăşesc indicii efi cacităţii variantei etalon: Imunocitofi t (83,3%), Reglalg (77,1%), Trihodermina (76,4%), Rizoplan+Pentafag ( 76,1%), etalon chimic (68,0%). 3. Sisteme de protecţie integrată a viţei-de-vie, bazate pe utilizarea preparatelor bioraţionale în combaterea bolilor şi dăunătorilor demonstrează efi cacitatea biologică la nivel de sisteme integrate omologate ( convenţionale), ori le depăşesc cu 5-10%, iar preţul lor de cost este mai mic cu 30-50%. 4. După schema prezentată sunt elaborate şi examinate sistemele ecologic inofensive de protecţie integrată a mărului, grâului, mazării, tomatelor, cartofului şi a porumbului. Se fac şi unele cercetări în direcţie pentru protecţia piersicului, prunului şi caisului.