Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
![]() |
![]() ![]() |
Ultima descărcare din IBN: 2023-03-19 14:25 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
573.01:579.67 (1) |
Общая и теоретическая биология (107) |
Прикладная микробиология (377) |
![]() USATÎI, Agafia, CHISELIŢA, Natalia, MOLODOI, Elena, BEJENARU (FULGA), Ludmila, CHIRIŢA, Elena, BEŞLIU, Alina, EFREMOVA, Nadejda, BORISOVA, Tamara. Efectul nanoparaticulelor TiO2 asupra conţinutului de polizaharide şi pigmenţi carotenoidici la levuri. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2016, nr. 2(329), pp. 118-125. ISSN 1857-064X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | ||||||
Numărul 2(329) / 2016 / ISSN 1857-064X | ||||||
|
||||||
CZU: 573.01:579.67 | ||||||
Pag. 118-125 | ||||||
|
||||||
![]() |
||||||
Rezumat | ||||||
Lucrarea oferă informaţii noi despre influenţa diferitor concentraţii de nanoparticule TiO2 asupra conţinutului de carbohidraţi totali, manoproteine, β-glucani, pigmenţi carotenoidici la levuri. S-a constatat că nanoparticulele dioxidului de titan, în concentraţii de 0,55,0 mg/L nu modifică semnificativ procesul de acumulare a carbohidraţilor la tulpinile Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 şi Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30, dar în concentraţii de 10,0 – 15,0 mg/L pot asigura o înmagazinare pronunţată a carbohidraţilor totali şi manoproteinelor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-18. Sporirea randamentului de acumulare a β-glucanilor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20, se produce la cultivare pe mediul nutritiv suplimentat cu nanoparticulele dioxidului de titan în concentraţii de 10,0 - 15,0 mg/L. Nanoparticulele TiO2 manifestă efect de toxicitate asupra acumulării pigmenţilor carotenoidici la tulpina Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30, factorul concentraţiei este unul determinant, coeficientul de determinare este de R2 = 0,67. Proprietăţile depistate ale NPs TiO2 prezintă oportunitate de aplicare în biotehnologia cultivării levurilor şi obţinerii unor componente polizaharidice. |
||||||
Cuvinte-cheie NPs TiO2, Saccharomyces, Rhodotorula, carbohidraţi, β-glucani, manoproteine, carotenoide |
||||||
|