Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1361 15 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-03-19 14:25 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
573.01:579.67 (1) |
Общая и теоретическая биология (106) |
Прикладная микробиология (368) |
SM ISO690:2012 USATÎI, Agafia, CHISELIŢA, Natalia, MOLODOI, Elena, BEJENARU (FULGA), Ludmila, CHIRIŢA, Elena, BEŞLIU, Alina, EFREMOVA, Nadejda, BORISOVA, Tamara. Efectul nanoparaticulelor TiO2 asupra conţinutului de polizaharide şi pigmenţi carotenoidici la levuri. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2016, nr. 2(329), pp. 118-125. ISSN 1857-064X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | ||||||
Numărul 2(329) / 2016 / ISSN 1857-064X | ||||||
|
||||||
CZU: 573.01:579.67 | ||||||
Pag. 118-125 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Lucrarea oferă informaţii noi despre influenţa diferitor concentraţii de nanoparticule TiO2 asupra conţinutului de carbohidraţi totali, manoproteine, β-glucani, pigmenţi carotenoidici la levuri. S-a constatat că nanoparticulele dioxidului de titan, în concentraţii de 0,55,0 mg/L nu modifică semnificativ procesul de acumulare a carbohidraţilor la tulpinile Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 şi Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30, dar în concentraţii de 10,0 – 15,0 mg/L pot asigura o înmagazinare pronunţată a carbohidraţilor totali şi manoproteinelor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-18. Sporirea randamentului de acumulare a β-glucanilor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20, se produce la cultivare pe mediul nutritiv suplimentat cu nanoparticulele dioxidului de titan în concentraţii de 10,0 - 15,0 mg/L. Nanoparticulele TiO2 manifestă efect de toxicitate asupra acumulării pigmenţilor carotenoidici la tulpina Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30, factorul concentraţiei este unul determinant, coeficientul de determinare este de R2 = 0,67. Proprietăţile depistate ale NPs TiO2 prezintă oportunitate de aplicare în biotehnologia cultivării levurilor şi obţinerii unor componente polizaharidice. |
||||||
Cuvinte-cheie NPs TiO2, Saccharomyces, Rhodotorula, carbohidraţi, β-glucani, manoproteine, carotenoide |
||||||
|