Articolul precedent |
Articolul urmator |
![]() |
![]() ![]() |
Ultima descărcare din IBN: 2024-06-07 13:11 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
81`42:641.5(=135.1) (1) |
Языкознание и языки. Лингвистика (5176) |
Домашнее хозяйство. Домоводство. Коммунально-бытовое хозяйство (171) |
![]() ARDELEANU, Sanda-Maria. De la rețetele de familie la Colecția de carte „Poale-n brâu (Gastronomie veche românească)”. In: Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală",, 4 mai 2023, Chişinău. Chişinău: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2023, pp. 43-50. ISBN 978-9975-62-591-3. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.10047360 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală", 2023 | ||||||
Conferința "Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală" Chişinău, Moldova, 4 mai 2023 | ||||||
|
||||||
DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.10047360 | ||||||
CZU: 81`42:641.5(=135.1) | ||||||
Pag. 43-50 | ||||||
|
||||||
![]() |
||||||
Rezumat | ||||||
Discursul gastronomic face parte, astăzi, dintr-o tipologie discursivă de restituire a textului vechi, în care lexicul conține multe arhaisme păstrate și după ce anumite cuvinte au ieșit din uzul comun curent, lexemele și sensurile învechite sau arhaice rămânând în competența lingvistică (pasivă) a vorbitorilor al căror limbaj cotidian este invadat de neologisme (cf. NEȚ, Mariana, 2017). Nevoia de restituire a acestui discurs provine, în opinia noastră, dinspre două surse principale: prima se referă la practica culinară (rețetele de bucătărie) ce se transmite, din generație în generație, cu o valabilitate, deci actualitate seculară. A doua mare sursă de interes pentru discursul științific sau de popularizare a textului de gastronomie este reprezentată de limba în care aceste lucrări au fost redactate . Para- și peritextualitatea discursului gastronomic reprezintă, fără doar și poate, o marcă distinctivă care trebuie avută în vedere atunci când analizăm aceste texte. |
||||||
Cuvinte-cheie gastronomie, familie, discurs, lexic, paratext, creativitate lingvistică, imaginar, gastronomy, family, discourse, lexicon, paratext, linguistic creativity, imaginary |
||||||
|
Crossref XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <doi_batch version='4.3.7' xmlns='http://www.crossref.org/schema/4.3.7' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.crossref.org/schema/4.3.7 http://www.crossref.org/schema/deposit/crossref4.3.7.xsd'> <head> <doi_batch_id>ibn-192781</doi_batch_id> <timestamp>1719672883</timestamp> <depositor> <depositor_name>Information Society Development Instiute, Republic of Moldova</depositor_name> <email_address>[email protected]</email_address> </depositor> </head> <body> <collection> <collection_metadata> <full_title>Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală",</full_title> </collection_metadata> <collection_issue> <publication_date media_type='print'> <year>2023</year> </publication_date> <isbn>978-9975-62-591-3</isbn> </collection_issue> <collection_article publication_type='full_text'><titles> <title>De la rețetele de familie la Colecția de carte „Poale-n brâu (Gastronomie veche românească)”</title> </titles> <contributors> <person_name sequence='first' contributor_role='author'> <given_name>Sanda-Maria</given_name> <surname>Ardeleanu</surname> </person_name> </contributors> <publication_date media_type='print'> <year>2023</year> </publication_date> <pages> <first_page>43</first_page> <last_page>50</last_page> </pages> <doi_data> <doi>10.5281/zenodo.10047360</doi> <resource>http://www.crossref.org/</resource> </doi_data> </collection_article> </collection> </body> </doi_batch>