Potențialul(conținutul, răspîndirea) acizilor ursolic și oleanolic în diverse surse naturale
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
720 3
Ultima descărcare din IBN:
2021-01-08 10:23
SM ISO690:2012
FULGA, Ala. Potențialul(conținutul, răspîndirea) acizilor ursolic și oleanolic în diverse surse naturale. In: Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători, Ed. 4, 10 martie 2015, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2015, Ediția 4, p. 52.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători
Ediția 4, 2015
Conferința "Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători"
4, Chișinău, Moldova, 10 martie 2015

Potențialul(conținutul, răspîndirea) acizilor ursolic și oleanolic în diverse surse naturale


Pag. 52-52

Fulga Ala
 
Institutul de Chimie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 14 februarie 2019



Teza

Acizii ursolic (AU) (1) și oleanolic (AO) (2) sunt compuși triterpenici naturali, care au fost izolați în deosebi din surse terestre. CO2HHOHHH1CO2HHOHHH2 Acizi (1) și (2) se găsesc de obicei în organele vegetale ale unor plante, precum busuiocul, mentă, rozmarinul, levănțica, oreganul, păducelul, prune uscate și manifestă acțiuni multiple: anti-inflamatorii, anti-reumatice, anti-virale, anti-oxidante şi anti-tumorale. Ei posedă efecte diuretice, coleretice şi sudorifice. Activitatea acidului ursolic (1) este cea mai promițătoare. Recent noi am inceput lucrul cu elaborarea metodelor de izolare și determinare a acestor triterpenoide în deșeurile de levănțică și tescovina obținută din diverse soiuri de mere. În cadrul acestui studiu noi am determinat prin metoda HPLC conținutul sumar de AO (2) și AU (1) în tescovina de măr rezultată în urma producerii industriale a sucului de mere este de ~ 0,5% (în raport 1:4 AO / AU), în timp ce în extractul din deseurile de levănțică cantitatea de acizi 1 și 2 este de ~ 1,0% (în 1: 2,6 AO / AU). Rezultatele obținute au confirmat că aceste surse vegetale sunt promițătoare și bogate în compuși bioactivi. După purificare și izolare constituenții bioactivi pot fi folosiți in calitate de aditivi alimentari, dar si cu perspectiva de a fi utilizați în medicină.