Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
788 1 |
Ultima descărcare din IBN: 2018-01-20 13:23 |
SM ISO690:2012 GAVRILUŢA, Vadim, GUŞUILĂ, Gheorghe, GHICAVÂI, Victor. Aspecte ale acţiunii hipolipemiante a preparatului Doresan. In: Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”, 2013, nr. 1(14), pp. 239-240. ISSN 1857-1719. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu” | ||||||
Numărul 1(14) / 2013 / ISSN 1857-1719 | ||||||
|
||||||
Pag. 239-240 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Preparatul „Doresan” este un amestec a uleiului din seminţe de struguri cu ulei din seminţe de dovleac în proporţie de 1:1. Asocierea acestor uleiuri a permis obţinerea unei compoziţii cu un conţinut înalt de tocoferol şi acizi graşi polinesaturaţi indispensabili. Acţiunea hipolipemiantă a acestei compoziţii este bazată pe conţinutul de tocoferol, care este un antioxidant ce inhibă peroxidarea lipidică de către oxigenul molecular şi pe conţinutul de acizii graşi polinesaturaţi (oleinic, linoleic – omega 6, linolenic - omega 3). Principalele mecanisme incriminate sunt inhibarea lipogenezei, diacilglicerol-aciltransferazei şi stimularea beta-oxidării şi degradării apolipoproteinei B, cu reducerea ratei de secreţie a trigliceridelor şi lipoproteinelor cu densitate joasă. Ca rezultat scade nivelul plasmatic al colesterolului, creşte conţinutul lui în bilă şi conţinutul intestinal, se intensifică catabolismul lui la nivel hepatic. |
||||||
|