Medicina de asigurare în evoluţia sistemului de ocrotire a sănătăţii în Republica Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
6 0
SM ISO690:2012
STADLER, Lucia. Medicina de asigurare în evoluţia sistemului de ocrotire a sănătăţii în Republica Moldova. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a colaboratorilor, doctoranzilor și studenţilor, Ed. 1, 8-10 decembrie 2011, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Editura UTM, 2011, Vol.1, pp. 90-93. ISBN 978-9975-45-208-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a colaboratorilor, doctoranzilor și studenţilor
Vol.1, 2011
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a colaboratorilor, doctoranzilor și studenţilor"
1, Chișinău, Moldova, 8-10 decembrie 2011

Medicina de asigurare în evoluţia sistemului de ocrotire a sănătăţii în Republica Moldova


Pag. 90-93

Stadler Lucia
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 31 mai 2024


Rezumat

Conform datelor prezentate de Banca Mondială (1993) toate ţările Europei Centrale şi de Est, inclusiv şi noile state independente în funcţie de mărimea alocărilor financiare pentru sănătate pot fi clasificate în trei grupe:ţările cu un volum de cheltuieli pentru sănătate ce depăşeşte posibilităţile lor economice (Bulgaria, Polonia, Cehia, Ungaria, Tadjichistan, Turcmenistan, Uzbechistan); ţările, care cheltuiesc pentru sănătate ceva mai puţin decât le permite starea economiei (România, Slovacia, Cazahstan ş. a.); ţările, care cheltuiesc cu mult mai puţin decât este necesar şi starea economică ale cărora nici nu permite să aloce mai multe finanţe. Cu părere de rău în această grupă alături de Belorusia, Lituania, Ucraina, Rusia se află şi Republica Moldova. Aceasta demonstrează încă o dată în plus, că problemelor sociale, inclusiv protecţiei sănătăţii, trebuie să li se acorde o importanţă cu mult mai mare.

Cuvinte-cheie
Asistenţa medicală prin asigurare, deservirea informaţională, asigurările sociale pentru sănătate, medicul generalist (de familie), plus de resurse pentru sănătate, reforma sistemului de sănătate, modelul de asigurare pentru sănătate, surse financiare