Articolul precedent |
Articolul urmator |
77 0 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
615.322:547 (3) |
Medicamentele potrivit originii lor (478) |
Chimie organică (484) |
SM ISO690:2012 CERENIUC, Alina, FORNEA, Daniela, GRIȚCAN, Ana, UNCU, Livia. Metode de analiză a extractelor vegetale cu conținut de flavonozide și polifenoli. In: Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor, Ed. Ediția a 12-a, 28 octombrie 2023, Chişinău. Chişinău: SRL ”Foxtrot”, 2023, Ediția a 12-a, pp. 100-103. ISBN 978-9975-89-295-7. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor Ediția a 12-a, 2023 |
||||||
Conferința "Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor" Ediția a 12-a, Chişinău, Moldova, 28 octombrie 2023 | ||||||
|
||||||
CZU: 615.322:547 | ||||||
Pag. 100-103 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. Flavonozidele și polifenolii sunt compuși naturali prezenți în numeroase plante și sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și beneficiile pentru sănătate. Analiza precisă a conținutului acestor compuși în extractele vegetale este esențială pentru evaluarea calității produselor naturale și pentru identificarea potențialelor aplicații terapeutice. Scopul lucrării. Evaluarea metodelor de analiză utilizate pentru determinarea flavonozidelor și polifenolilor în extractele vegetale prin prisma avantajelor, limitărilor și aplicabilității fiecărei metode. Material și metode. Studiu bibliografic avansat cu utilizarea bazelor de date Medline, Environmental Issues & Policy Index, Environmental Sci & Pollution Mgmt, Scopus (Elsevier), Current Contents, Scirus. Au fost evaluate 65 de surse bibliografice. Rezultate. Flavonozidele și polifenolii au fost recunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene și antimicrobiene. Există o varietate de metode de analiză utilizate pentru a determina conținutului acestora în extractele vegetale. În urma evaluării surselor bibliografice, câteva tehnici de analiză au fost evidențiate ca fiind majoritare, cu o aplicabilitate mai vastă. Printre acestea se numără cromatografia lichidă de înaltă performanță (HPLC), care este una dintre cele mai utilizate metode de analiză (78% din sursele evaluate), deoarece permite separarea flavonozidelor și polifenolilor și cuantificarea precisă a acestor compuși bioactivi din 101 MATERIALELE CONFERINȚEI extractele vegetale, totodată posedă și o sensibilitate sporită. Cromatografia pe strat subțire (TLC) este folosită preponderent pentru identificarea flavonozidelor și polifenolilor prin compararea cu standardele de referință. După cromatografiere, compușii pot fi vizualizați prin reacții de colorare specifice sau prin utilizarea luminii UV. Tehnicile spectrale, în special spectroscopia UV-Vis, se bazează pe capacitatea flavonozidelor și polifenolilor de a absorbi lumina în domeniile ultraviolet și vizibil. Prin comparație cu spectrele de referință ale substanțelor standard, acești compuși pot fi identificați, și determinat conținutul lor în extractele vegetale. O altă metodă, care oferă rezultate rapide și precise în analiza extractelor vegetale este electroforeză capilară (CE), bazată pe separarea compușilor sub influența unui câmp electric aplicat. În cazul flavonozidelor și polifenolilor, CE este adesea utilizată în combinație cu detecția UV-Vis. În ultimii ani o aplicabilitate largă a căpătat spectrometria de masă (MS), adesea utilizată în combinație cu HPLC sau cromatografia de gaze (GC). Metodele colorimetrice, bazate pe reacțiile de colorare specifice a flavonozidelor și polifenolilor cu anumiți reactivi chimici sunt simple și accesibile. De exemplu, metoda Folin-Ciocalteu este frecvent utilizată pentru determinarea conținutului total de polifenoli în extractele vegetale. Concluzii. Metodele de analiză a extractelor vegetale cu conținut de flavonozide și polifenoli evidențiate reprezintă instrumente esențiale în studiul acestor compuși. Metodele instrumentale moderne furnizează informații detaliate despre compoziția și concentrația flavonozidelor și polifenolilor, asigură obținerea de rezultate precise și reproductibile. |
||||||
Cuvinte-cheie flavonozide, polifenoli, extracte vegetale, metode instrumentale, flavonosides, polyphenols, Plant Extracts, instrumental methods |
||||||
|