Articolul precedent |
Articolul urmator |
135 6 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-03-25 20:48 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
392.81:664.686 (1) |
Obiceiuri, datini privind viața particulară (263) |
Brutărie. Pâine. Produse de panificaţie (72) |
SM ISO690:2012 BOTNARAȘ, Nina, BABCENCO, Coralia. „Alivanca” – produs valoric între vital și cultural. In: Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală",, 4 mai 2023, Chişinău. Chişinău: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2023, pp. 51-62. ISBN 978-9975-62-591-3. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.10052726 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală", 2023 | ||||||
Conferința "Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală" Chişinău, Moldova, 4 mai 2023 | ||||||
|
||||||
DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.10052726 | ||||||
CZU: 392.81:664.686 | ||||||
Pag. 51-62 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Bucătăria moldovenească este o adevărată comoară cu miracole gustoase, unde stăpânește sufletul inimos al poporului nostru. Acestea sunt alimentele servite cu generozitate și mândrie tuturor oaspeților, care doresc să se familiarizeze cu țara și cultura noastră. Bucătăria moldovenească face parte din cultura Republicii Moldova. Diversitatea hranei în satele Moldovei, se datorează oportunităților naturale bogate ale țării noastre: strugurii, fructele, legumele, viticultura și apicultura – toate aceste bogății sunt utilizate în calitate de materie primă, ecologică în bucătăria națională. Dacă vorbim de bucătăria tradițională, nu putem decât să amintim feluri de mâncare precum cozonacul moldovenesc (pâine dospită), pasca moldovenească (pâine de Paște), sarmale (frunze de struguri sau varză), zeamă de găina (ciorbă de pui), alivanca, turta moldoveneasca, turta cu mac etc. Mâncărurile tradiționale ale Republicii Moldova, care au fost uitate în negura vremurilor, constituie subiectul de interes al acestui articol, întrucât sunt mai puțin studiate, dar totuși foarte valoroase. Studiul realizat la fața locului ne-a permis să constatăm existența unei game largi de rețete de alivanca, adică un desert țărănesc, care este specific țării noastre, printre care: tartă cu cremă cu brânză de oaie, tartă cu cremă cu brânză din zer (urda). Alivencile, turtele din făină de porumb sunt o binecuvântare: molcuțe cât sunt calde, unse bine cu smântână, cu gust plin de brânză (de oi sau vacă), cu aromă delicată de mărar, sau simple și dulci cu brânză proaspătă și zahăr. Alivencile moldovenești pufoase și fragede (sau mălai dulce, turtoi, prăjitura cu mălai) – pot fi un aperitiv savuros, fel de mancare în sine (dacă e sărat) sau un desert cu adevărat fabulos dacă e dulce. Alivencile în zona de nord a Republcii Moldova, sunt pentru mulți, desertul copilăriei, iar pentru alții, prăjitura dulce făcută de bunica. |
||||||
Cuvinte-cheie alivancă, aliment sănătos, porumb, sănătate, cercetare chimică, desert țărănesc, preparate dulci, tradiţii, alivanca (custard tart), peasant dessert, sweet dishes, traditions |
||||||
|