Impactul ambalajelor cu atmosferă modificată asupra concentrației de CO2 și O2 în perioada post-recoltare la două soiuri de cireșe
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
110 1
Ultima descărcare din IBN:
2023-09-26 20:03
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.232:631.563 (1)
Fructe cu sâmbure. Drupe în general (207)
Lucrări agricole (1228)
SM ISO690:2012
LOZAN, Andrei. Impactul ambalajelor cu atmosferă modificată asupra concentrației de CO2 și O2 în perioada post-recoltare la două soiuri de cireșe. In: Ştiinţa Agricolă, 2023, nr. 1, pp. 47-57. ISSN 1857-0003. DOI: https://doi.org/10.55505/SA.2023.1.05
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 1 / 2023 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Impactul ambalajelor cu atmosferă modificată asupra concentrației de CO2 și O2 în perioada post-recoltare la două soiuri de cireșe

The impact of modified atmosphere packaging on the CO2 and O2 concentration in the post-harvest period of two sweet cherry varieties

DOI:https://doi.org/10.55505/SA.2023.1.05
CZU: 634.232:631.563

Pag. 47-57

Lozan Andrei
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 6 septembrie 2023


Rezumat

Sweet cherry fruits are considered to be highly perishable, with a short shelf life and very often cannot reach the final consumer at optimum quality after a longer period of transportation. In this research, four types of modified atmosphere packages were studied related to gas concentration dynamics during the post-harvest period to maintain fruit quality in Kordia and Regina varieties grafted on Gisela 5 rootstock. To determine the effectiveness of modified atmosphere packaging in contrast to normal atmosphere the following experiment was carried out: V1 - normal atmosphere (control); V2 - Trendlife; V3 - Decco; V4 - ESL; V5 - Xtend. Sweet cherries were stored for 42 days at the temperature of -0.5°C. At intervals of 0; 2; 4; 5 and 6 weeks after storage, the CO2 and O2 concentrations were determined using the gas analyzer for CO2 and O2 (Gas Analyzer Avi-Gas, TEXA, Poland). The results were compared to the control variant. Modified atmosphere packages had a positive effect on CO2 and O2 concentrations during storage. The concentration of carbon dioxide increased significantly and the concentration of oxygen decreased, which created favourable conditions for extending the storage life of sweet cherries. The most rational CO2 and O2 concentrations were in the variants where sweet cherries were stored in Decco and Xtend packages.

Fructele de cireș se consideră foarte perisabile, a căror durată de depozitare și păstrare este redusă și foarte frecvent nu pot ajunge la consumatorul final la o calitate optimă de consum după o perioadă mai îndelungată de transportare. În cadrul acestei cercetări au fost studiate patru tipuri de ambalaje cu atmosferă modificată și influența lor asupra concentrației de gaze în perioada post-recoltare, pentru a menține calitatea cireșelor de soiurile Kordia și Regina, altoite pe portaltoiul Gisela 5. Pentru determinarea eficienței ambalajelor cu atmosferă modificată în comparație cu atmosfera normală a fost înființată următoarea experiență: V1 – atmosferă normală (martor); V2 – Trendlife; V3 – Decco; V4 – ESL; V5 –Xtend. Cireșele au fost depozitate timp de 42 zile la temperatura de -0,5°C cu o umiditate relativă de 90-95%. La intervale de 0; 2; 4; 5 și 6 săptămâni după punerea la păstrare a cireșelor s-a determinat concentrația de CO2 și O2 cu ajutorul analizatorului de gaze Gas Analyzer Avi-Gas, TEXA, Polonia. Rezultatele au fost raportate la varianta martor. Ambalajele cu atmosferă modificată au avut un efect pozitiv asupra concentrațiilor de CO2 și O2 în perioada păstrării. Concentrația dioxidului de carbon s-a majorat esențial, iar cea a oxigenului a diminuat, creănd condiții favorabile pentru prelungirea duratei de depozitare a cireșelor. Cea mai rațională concentraţie de CO2 și O2 a fost în variantele unde cireșele s-au păstrat în ambalaje de tipul Decco și Xtend.

Cuvinte-cheie
Sweet cherries, Modified atmosphere packages, carbon dioxide, oxygen,

Cireșe, Ambalaje în atmosferă modificată, dioxid de carbon, oxigen