Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
244 4 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-03-13 18:29 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
392.81(=512.165) (1) |
Obiceiuri, datini privind viața particulară (263) |
SM ISO690:2012 NICOGLO, Diana. Tipurile tradiționale de murături la găgăuzi. In: Revista de Etnologie şi Culturologie, 2023, nr. 33, pp. 124-129. ISSN 1857-2049. DOI: https://doi.org/10.52603/rec.2023.33.15 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Revista de Etnologie şi Culturologie | ||||||
Numărul 33 / 2023 / ISSN 1857-2049 /ISSNe 2537-6152 | ||||||
|
||||||
DOI:https://doi.org/10.52603/rec.2023.33.15 | ||||||
CZU: 392.81(=512.165) | ||||||
Pag. 124-129 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În acest articol, bazat pe materialele de teren ale autoarei și eseurile etnografice ale lui V. A. Moșkov, sunt luate în considerare particularitățile de preparare a murăturilor la găgăuzi. În articol se descriu câteva tipuri de murături, de credință populară asociate preparării lor; se acordă atenție mirodeniilor și condimentelor folosite; se efectuează o analiză comparativă cu cultura alimentară a populației Peninsulei Balcanice și popoarele vecine din Basarabia de Sud (bulgarii, moldovenii / românii, ucrainenii ș. a.). În sistemul alimentar al găgăuzilor, murăturile cu denumirea „turșu”, sunt unul din elementele importante ale culturii alimentare, care reprezintă dieta zilnică în perioada de iarnă. Găgăuzii făceau următoarele tipuri de murături: ardei, umplut cu amestec din morcov dat prin răzătoare, varză și ceapă; roșii murate, în care se adăuga morcov tăiat, sfeclă, mere; varză murată, castraveți; pepeni verzi murați. În general, găgăuzii au păstrat metodele tradiționale de preparare a murăturilor, în prezent, însă se observă unele schimbări. De exemplu, în ultimele trei decenii, în locul butoaielor din lemn pentru murături s-au folosit recipiente din plastic. În plus, autoarea consideră că prăjirea umpluturii pentru ardei (morcovi, varză și ceapă) a apărut la găgăuzi sub influența tradițiilor alimentare moldovenești. „Turșu” este parte integrantă a codului alimentar al găgăuzilor și demonstrează, în ansamblu, caracterul adaptativ al sistemului alimentar al găgăuzilor în conformitate cu condițiile naturale, geografice și ecologice de existență a grupului etnic |
||||||
Cuvinte-cheie găgăuzi, murături, Peninsula Balcanică, Basarabia de sud, „turșu”, sistem alimentar, гагаузы, соления, Балканский полуостров, Южная Бессарабия, «turşu», система питания, Gagauz, pickles, Balkan peninsula, South Bessarabia, “turşu”, food system |
||||||
|