O așezare a culturii Cucuteni-Tripolie descoperită la Nișcani (r-nul Călărași)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
220 15
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-25 12:18
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
902/903.4(478) (69)
Preistorie. Vestigii preistorice, artefacte, antichități (254)
SM ISO690:2012
VORNIC, Vlad, HEGHEA, Sergiu, MÂNDRESCU, Iacob, IORGA, Adrian, AVRAM, Dumitru, CHITIC, Vladimir, SERBINOV, Sergiu, DIMOV, Igor. O așezare a culturii Cucuteni-Tripolie descoperită la Nișcani (r-nul Călărași). In: Cercetări arheologice în Republica Moldova.: Campania 2022, Ed. 1, 16 mai 2023, Chişinău. Chişinău: Casa Editorial-Poligrafică „Bons Offices”, 2023, pp. 7-9. ISBN 978-9975-81-134-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Cercetări arheologice în Republica Moldova. 2023
Sesiunea "Cercetări arheologice în Republica Moldova : Campania 2022"
1, Chişinău, Moldova, 16 mai 2023

O așezare a culturii Cucuteni-Tripolie descoperită la Nișcani (r-nul Călărași)

CZU: 902/903.4(478)

Pag. 7-9

Vornic Vlad1, Heghea Sergiu1, Mândrescu Iacob2, Iorga Adrian1, Avram Dumitru1, Chitic Vladimir1, Serbinov Sergiu1, Dimov Igor1
 
1 Agenţia Naţională Arheologica a Moldovei,
2 Muzeul de Istorie și Etnografie, or. Călărași
 
 
Disponibil în IBN: 26 iunie 2023


Rezumat

Printre localitățile în care în anul 2022 Agenția Națională Arheologică a efectuat săpături arheologice de salvare se numără și satul Nișcani. Cercetările au fost efectuate la o așezare Cucuteni-Tripolie descoperită întâmplător la începutul lunii noiembrie, cu ocazia săpării unor șanțuri pentru sistemul de canalizare al localității. Fiind al doilea sit arheologic identificat pe teritoriul localității, așezarea respectivă a fost denumită Nișcani II. Obiectivul arheologic se află în marginea sudică a satului, la distanța de 1,1 km S de biserică, pe panta vestică a unei văi, prin care curge un pârâiaș fără nume, afluent de stânga al râului Bîc (Fig. 1, 1). În urma informației parvenite de la dl. Petru Sorici, primar al satului Nișcani, am efectuat mai întâi în zona vizată o prospectare de suprafață, constatând că prin lucrările de excavare au fost afectate cel puțin 5 complexe arheologice (locuințe cu platforme și alte construcții), dintre care 4 înșiruite de la N spre S pe o distanță de cca 100 m (Fig. 1, 2). Materiale arheologice la suprafața solului s-au găsit însă extrem de puține. Investigația arheologică de salvare a vizat complexul din capătul sudic al șirului menționat, care părea a fi cel mai mult afectat, fiind scoase la suprafață numeroase fragmente de lut ars și ceramică pictată de tip CucuteniTripolie. Drept urmare a cercetării, a fost dezvelită și demontată o locuință de suprafață de dimensiuni medii (cca 4,8×7,5 m), care, exceptând o porțiune distrusă de șanțul pentru sistemul de canalizare, avea platforma de lut ars bine păstrată, aflată la adâncimea de 0,8-1,0 m (Fig. 2). Locuința, marcată cu nr. 1, era orientată pe direcția V-E, fiind amplasată pe o pantă relativ accentuată. Majoritatea plăcilor de lut ale platformei locuinței prezentau pe partea inferioară amprente de trunchiuri de copaci și bârne de lemn, orientate perpendicular pe axul lung al locuinței. Este de subliniat că în diferite zone ale platformei au fost semnalate două straturi de lut ars cu amprente de lemn pe partea inferioară, ceea ce sugerează că locuința respectivă ar fi avut două nivele. În partea de V a locuinței a fost depistată o aglomerație de lut ars, pietre și vase ceramice sparte în bucăți, arse până la zgurificare, care, împreună cu resturile de vatră și ale unei borduri de lut ars aflate dedesubt, indică existența aici a unei instalații de foc, distruse parțial prin săparea șanțului. O amenajare de lut ars de formă rectangulară, din care s-a păstrat doar o porțiune din bordura instalației, se afla în proximitate imediată, în partea de NE.