Despre tehnici de modelare și tipuri de recipiente ceramice la comunitățile gumelnițene de tip Bolgrad-Aldeni (în baza a două vase fragmentare descoperite la Chioselia Mare I)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
195 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-17 11:19
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
902/903.2.02”633/634” (1)
Preistorie. Vestigii preistorice, artefacte, antichități (254)
SM ISO690:2012
Despre tehnici de modelare și tipuri de recipiente ceramice la comunitățile gumelnițene de tip Bolgrad-Aldeni (în baza a două vase fragmentare descoperite la Chioselia Mare I). In: Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine, Ed. 7, 9-10 februarie 2023, Chişinău. Iași – Chișinău-Lviv: 2023, Ediția 7, pp. 129-130. ISSN 2558 – 894X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine
Ediția 7, 2023
Conferința "Yesterday’s cultural heritage – contribution to the development of tomorrow’s sustainable society"
7, Chişinău, Moldova, 9-10 februarie 2023

Despre tehnici de modelare și tipuri de recipiente ceramice la comunitățile gumelnițene de tip Bolgrad-Aldeni (în baza a două vase fragmentare descoperite la Chioselia Mare I)

About modeling techniques and types of ceramic vessels to the Gumelnița communities of the Bolgrad-Aldeni type (on the basis of two fragmentary vessels discovered at Chioselia Mare I)

CZU: 902/903.2.02”633/634”

Pag. 129-130

 
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 13 aprilie 2023


Rezumat

Ceramica constituie principala categorie de artefacte în toate culturile eneolitice, nu face excepție nici la comunitățile gumelnițene de tip Bolgrad-Aldeni. Tipologizarea, categorisirea ei oferă un instrument util pentru a face concluzii veridice, chiar dacă deseori la capitolul funcționalitate ne bazăm pe aspecte intuitive și interpretative. Prezentăm astăzi două fragmente ceramice inedite, deși corect ar fi să spunem mai rar întâlnite, care ne oferă informații despre tehnicile olarului preistoric. Mostrele în jurul cărora se va duce discuția provin dintr-o investigație de suprafață din primăvara anului 2021 în așezarea Chioselia Mare I. Primul recipient reprezintă o tava-tigaie rectangulară, cu marginile bazei ușor arcuite, peretele drept se termină cu un umăr, buza evazată în interior. Tava are culoare cărămizie, gălbuie, pasta de calitate bună, fină, ardere reducătoare, suprafața interioară destul de aspră. Suprafața exterioară finăaparține stratului de angobă, din pastă de bună calitate aplicat pe corpul vasului care inițial este confecționat din pastă medie cu adaos de șamotă mărunțită. Al doilea exemplar este un fund de vas, cel mai probabil de la un vas tronconic, care ne-a interesat prin faptul că are fundul foarte gros, la exterior ușor concav, iar pe interior se observă încă un strat de lutuială pentru stabilitate dar și pentru a mări impermeabilitatea vasului. Curios este faptul că pasta din care este făcut vasul cât și stratul aplicat ulterior este aceeași, una grosieră nu de cea mai bună calitate, destul de rudimentară cu adaos de șamotă și pietricele. Culoare gălbuie la suprafața exterioară, pe interior este neagră-cenușie, în ruptură pasta este neagră. În baza acestor două mostre vom prezenta / aborda tema diversității și inovării în olăria preistorică.