Uzura dentară ocluzală și non-ocluzală a seriei scheletice umane descoperită la Biserica „Vovidenia” din Iași, România (secolele XVI–XVII)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
241 12
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-02 20:24
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
902:572.77(498)”XV-XVI” (1)
Arheologie (937)
Antropologie umană (77)
SM ISO690:2012
CIORPAC-PETRARU, Ozana-Maria, POPOVICI, Mariana, GROZA, Vasilica-Monica, BACUMENCO-PÎRNĂU, Ludmila, CORDOȘ, Elena-Cristina, BEJENARU, Luminiţa. Uzura dentară ocluzală și non-ocluzală a seriei scheletice umane descoperită la Biserica „Vovidenia” din Iași, România (secolele XVI–XVII). In: Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine, Ed. 7, 9-10 februarie 2023, Chişinău. Iași – Chișinău-Lviv: 2023, Ediția 7, pp. 69-70. ISSN 2558 – 894X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine
Ediția 7, 2023
Conferința "Yesterday’s cultural heritage – contribution to the development of tomorrow’s sustainable society"
7, Chişinău, Moldova, 9-10 februarie 2023

Uzura dentară ocluzală și non-ocluzală a seriei scheletice umane descoperită la Biserica „Vovidenia” din Iași, România (secolele XVI–XVII)

CZU: 902:572.77(498)”XV-XVI”

Pag. 69-70

Ciorpac-Petraru Ozana-Maria12, Popovici Mariana2, Groza Vasilica-Monica2, Bacumenco-Pîrnău Ludmila3, Cordoș Elena-Cristina3, Bejenaru Luminiţa21
 
1 Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi,
2 Centrul de Cercetări Antropologice „Olga Necrasov”, Academia Română,
3 Institutul de Arheologie Iasi, Academia Română, Filiala Iași
 
 
Disponibil în IBN: 12 aprilie 2023


Rezumat

Dinții reprezintă un subiect de studiu important în paleoantropologie, da-torită rezistenței țesuturilor constituente la procesul de degradare post-mortem. Pierderea țesuturilor dentare în context bioarheologic este corelată cu proprie-tățile fizice ale alimentelor consumate, în special cu abrazivitatea și gradul de procesare al alimentelor. Scopul studiului prezent este de a evalua macrouzura dentară ocluzală și non-ocluzală a seriei scheletice descoperite în anul 2021 la biserica „Vovidenia” din Iași, România (secolele XVI–XVII). Macrouzura dentară ocluzală/incizală a fost analizată prin tehnica de acordarea a scorurilor (tehnica lui Scott pentru eval-uarea molarilor și tehnica lui Smith pentru evaluarea premolarilor și a dinților anteriori) și prin cuantificarea imagistică a gradului de expunere a dentinei. Ma-terialul dentar a fost suspus unei investigații microscopice pentru identificarea unor microfracturi produse ante-mortem. În acord cu sistemul de acordare a scorurilor pentru uzura dentară a fost evidențiată prezența celor trei grade ale uzurii dentare: uzură redusă/absentă, uzură moderată, uzură avansată. Procentul de expunere a dentinei crește odată cu grupele de vârstă, atât pentru seria femi-nină cât și pentru cea masculină. Screeningul microscopic a ilustrat prezența unor microfracturi produse ante-mortem în cazul unor indivizi, acestea fiind localizate cu precădere la nivelul dinților posteriori, producerea acestora fiind legată, cel mai probabil, de consistența abrazivă și dură a alimentelor consumate.