Влияние условий выращивания и применяемых методов хранения на степень изменения показателей качества плодов сливы
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
257 3
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-21 22:01
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
631.547.5/.6:634.22 (2)
Lucrări agricole (1228)
Fructe cu sâmbure. Drupe în general (207)
SM ISO690:2012
SVETLICENCO, Valentina, НИКУЦА, А., ХАРЯ, Ион. Влияние условий выращивания и применяемых методов хранения на степень изменения показателей качества плодов сливы. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2022, nr. 6(156), pp. 102-106. ISSN 1814-3237. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.7442668
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii)
Numărul 6(156) / 2022 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X

Влияние условий выращивания и применяемых методов хранения на степень изменения показателей качества плодов сливы

Influența condițiilor de creștere și a metodelor de păstrare asupra gradului de modificare a conținutului indicilor de calitate la fructele de prun

Influence of growing conditions and applied storage methods on the degree of change in quality indicators of plum fruit

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.7442668
CZU: 631.547.5/.6:634.22

Pag. 102-106

Svetlicenco Valentina, Никуца А., Харя Ион
 
Институт генетики, физиологии и защиты растений
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 22 decembrie 2022


Rezumat

Cercetările au fost efectuate la fructele de prun cu maturare tardivă. Pomii de soiul studiat au fost supuși tratamentelor foliare cu un amestec dintre SBA „Reglalg” și microelementele B, Zn, Mn și Mo. Primul tratament a fost aplicat după înflorire în faza diviziunii intensive a celulelor fructelor tinere, iar al doilea  în faza creșterii intensive a lăstarilor. Înainte de recoltare s-a aplicat și un tratament cu soluție de CaCl2. După recoltare fructele conțineau o cantitate mai sporită de substanțe de rezervă, în raport cu fructele martor. Metodele de păstrare aplicate (preparatul „Fitomag” și AC) au permis diminuarea consumului de polizaharide al peretelui celular la fructele de prun și pierderilor în greutate a acestora. La momentul externării de la păstrare, la fructele tratate, păstrate în condiții cu AC și sub influența preparatului „Fitomag”, s-a înregistrat o cantitate mai sporită de fructe standard, comparativ cu cele din varianta martor.

The research was carried out on late ripening plum fruits. The trees of the studied variety were subjected to foliar treatments with a mixture of SBA "Reglalg" and microelements B, Zn, Mn and Mo. The first treatment was applied after flowering during the phase of intensive cell division of young fruits, and the second – during the phase of intensive shoot growth. Before harvesting, a treatment with CaCl2 solution was also applied. After harvesting, the fruits contained an increased amount of reserve substances, compared to the control fruits. The storage methods applied (the preparation "Fitomag" and AC) allowed to reduce the consumption of polysaccharides of the cell wall in plum fruits and their weight loss. At the time of release from storage, the treated fruits, kept in AC conditions and under the influence of the "Fitomag" preparation, recorded an increased amount of standard fruits, compared to those in the control variant.

Cuvinte-cheie
fructe de prun, păstrare, substanțe de rezervă, microelemente, SBA „Reglalg”, „Fitomag”, AC,

Plum fruit, Storage, reserve substances, microelements, BAS "Reglalg", "Fitomag", CA.