O reevaluare a locuirilor preistorice din situl de la Filipești – Budăile Blanariu/ Munteni Catargi (com. Filipești, jud. Bacău)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
274 4
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-21 20:44
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
902/903.4(498) (14)
Preistorie. Vestigii preistorice, artefacte, antichități (254)
SM ISO690:2012
DIACONU, Vasile. O reevaluare a locuirilor preistorice din situl de la Filipești – Budăile Blanariu/ Munteni Catargi (com. Filipești, jud. Bacău). In: Arheologie interdisciplinară: Metode, studii, rezultate, 15-17 august 2022, Chişinău. Chişinău: ICBE, 2022, pp. 95-96. ISBN 978-9975-81-067-8 .
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Arheologie interdisciplinară: Metode, studii, rezultate 2022
Conferința "Arheologie interdisciplinară: Metode, studii, rezultate"
Chişinău, Moldova, 15-17 august 2022

O reevaluare a locuirilor preistorice din situl de la Filipești – Budăile Blanariu/ Munteni Catargi (com. Filipești, jud. Bacău)

CZU: 902/903.4(498)

Pag. 95-96

Diaconu Vasile123
 
1 Complexul Muzeal Național Neamț, Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ,
2 Complexul Muzeal Național Neamț,
3 Institutul de Cercetări Bioarheologice şi Etnoculturale
 
 
Disponibil în IBN: 30 septembrie 2022


Rezumat

Situl arheologic de la Filipești - Budăile Blanariu, cunoscut în literatura arheologică mai veche și ca așezarea de la Cârligi sau Aldești, a fost investigat printr-o săpătură restrânsă, în anii ’60, de către dr. Vasile Ursachi, de la Muzeul de Istorie Roman, care a și publicat o serie de date preliminare (Ursachi 1968). În cadrul unui proiect de valorificare muzeală demarat recent se intenționează reluarea rezultatelor vechilor săpături arheologice și publicarea integrală a acestora. Dintre obiectivele acestui demers amintim necesitatea introducerii în circuitul științific a unui set consistent de date arheologice provenite dintr-un studiu exhaustiv, corectarea unor informații care s-au vehiculat în diverse lucrări de specialitate, o analiză microzonală, dar și plasarea descoperirilor respective întrun context mai larg. Așezarea de la Filipești se află pe terasa din dreapta râului Siret, în partea de nord a satului, la vest de calea ferată și în imediata apropiere a unor izvoare abundente, care au constituit un important element de habitat pentru vechile comunități umane. În momentul realizării săpăturilor au fost deschise câteva secțiuni și casete, care au pus în evidență resturile unor locuințe slab conservate, dar și ale unor instalații de foc și gropi. Deși în literatura arheologică mai veche se vorbește despre existența unui nivel de locuire atribuit fazei Cucuteni A-B, o analiză a materialului ceramic existent în colecțiile Muzeului de Istorie Roman permite corectarea acestei informații, în sensul că nivelul eneolitic aparține fazei Cucuteni A. Tot din datele publicate anterior se cunoaște faptul că în același perimetru au fost identificate și o serie de vestigii specifice Bronzului târziu, dar și un mormânt hallstattian.O verificare recentă a situației din teren a confirmat faptul că situl a fost locuit în diverse etape cronologice, de la suprafață fiind recuperate fragmente ceramice cucuteniene, din Epoca Bronzului, dar și resturi de vase de factură hallstattiană. Reluarea discuțiilor despre situl de la Filipești aduce noi date despre dinamica grupurilor umane eneolitice, dar și din epoca metalelor, de pe valea mijlocie a Siretului.