Corelația dintre duritatea materialului probei și înălțimea de ridicare a unei bile după impactul cu suprafața probei
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
353 1
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-14 12:01
SM ISO690:2012
BIȘOG, Cristian, ȚIBULEAC, Alexandru-Marian, FILIP, Mihai, MIRCEA, Florentin-Gabriel, HRIŢUC, Adelina. Corelația dintre duritatea materialului probei și înălțimea de ridicare a unei bile după impactul cu suprafața probei. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 29-31 martie 2022, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2022, Vol.1, pp. 605-609. ISBN 978-9975-45-828-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor
Vol.1, 2022
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor"
Chișinău, Moldova, 29-31 martie 2022

Corelația dintre duritatea materialului probei și înălțimea de ridicare a unei bile după impactul cu suprafața probei


Pag. 605-609

Bișog Cristian, Țibuleac Alexandru-Marian, Filip Mihai, Mircea Florentin-Gabriel, Hriţuc Adelina
 
Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi“, Iaşi
 
 
Disponibil în IBN: 27 iulie 2022


Rezumat

Problema căderii corpurilor și a ceea ce se întâmplă cu acel corp care cade și ia contact cu o suprafață poate prezenta interes în anumite situații. În cazul în care un corp de formă sferică, așa cum este cazul unei bile dintr-un material metalic sau nemetalic, dar suficient de dur, este lăsat liber în cădere, la contactul cu o suprafață orizontală, are loc transferul unei părți din energia sa cinetică spre corpul implicat în impact, în timp ce o altă parte din energie permite bilei să realizeze o mișcare în direcție opusă celei de la cădere, până la o anumită înălțime. Există mai mulți factori care determină mărimea distanței până la care bila se ridică după impact. Analiza teoretică a unei asemenea situații a condus la concluzia că o creștere a durității suprafeței cu care ia contact bila ar putea fi un factor important în ceea ce privește înălțimea de ridicare a bilei după impact. Pentru verificarea unei asemenea ipoteze, a fost conceput un echipament simplu, care să faciliteze determinarea înălțimii de ridicare a bilei după impact. Experimentări efectuate cu acest dispozitiv au arătat în acest sens că înălțimea de ridicare a unei bile din oțel este mai mare în cazul în care suprafața de impact aparține unei piese din oțel călit, în raport cu situația în care pentru impact se folosește suprafața unei piese dintr-un aliaj de aluminiu, a cărui duritate este inferioară durității oțelului călit.

Cuvinte-cheie
cădere, corp de formă sferică, ridicare după impact, duritatea materialului, cercetare experimentală, echipament de testare.