Accounting treatment of foreign currency marketing in the banks
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
263 3
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-13 21:38
SM ISO690:2012
ŞEVCIUC, Tatiana. Accounting treatment of foreign currency marketing in the banks. In: Contabilitatea : şi profesia contabilă în era provocărilor, Ed. 6, 19-20 aprilie 2018, Chişinău. Chişinău: Tipogr. "Arva Color", 2017, Ediția 6, pp. 202-207. ISBN 978-9975-127-50-9..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Contabilitatea
Ediția 6, 2017
Conferința "Contabilitatea şi profesia contabilă în era provocărilor"
6, Chişinău, Moldova, 19-20 aprilie 2018

Accounting treatment of foreign currency marketing in the banks

JEL: M 41

Pag. 202-207

Şevciuc Tatiana
 
Academy of Economic Studies of Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 23 februarie 2022


Rezumat

Băncile comerciale efectuează operațiuni pe piața valutară, în scopul de a cumpăra o anumită cantitate de monedă necesară în activitatea lor valută cu clienții, pentru a primi câștiguri speculative, ca urmare a tranzacțiilor de cumpărare-vânzare a monedei, precum și pentru a acoperi riscurile care apar în urma fluctuațiilor schimbului valutar. În cest articol se reflectă particularitățile contabilității de vânzare a valutei străine și de achiziție prin transfer și de numerar. Articolul acordă o atenție deosebită și modalităților de pornire și de gestionare a conturilor în valută în băncile licențiate și în casele de schimb valutar care activează în Republica Moldova.

Commercial banks perform operations on the currency market in order to buy a certain amount of currency that is necessary in their currency activities with clients, to receive speculative earnings as a result of currency purchase-sale transactions, as well as to cover the risks that appear in currency exchange fluctuations. This article evaluates the peculiarities of the accounting of foreign currency sale and purchase through transfer and in cash. The article also pays special attention to the ways of starting and managing of currency accounts in licensed banks and to the foreign exchange offices organization and functioning in the Republic of Moldova.

Cuvinte-cheie
accounting, foreign currency, licensed banks, foreign exchange offices