Коррекция микробиоты кишечника и метаболических процессов в организме цыплят-бройлеров новым адсорбентом микотоксинов
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
318 1
Ultima descărcare din IBN:
2023-02-06 11:42
SM ISO690:2012
МЕХОВА, О., КАПИТОНОВА, Е.. Коррекция микробиоты кишечника и метаболических процессов в организме цыплят-бройлеров новым адсорбентом микотоксинов. In: Inovații în zootehnie și siguranța produselor animaliere – realizări și perspective: dedicata celei de-a 65-a aniversări de la fondarea Institutului științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară, 30 septembrie - 1 octombrie 2021, Maximovca. Maximovca: "Print-Caro" SRL, 2021, pp. 732-739. ISBN 978-9975-56-911-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Inovații în zootehnie și siguranța produselor animaliere – realizări și perspective 2021
Conferința "Inovații în zootehnie și siguranța produselor animaliere – realizări și perspective"
Maximovca, Moldova, 30 septembrie - 1 octombrie 2021

Коррекция микробиоты кишечника и метаболических процессов в организме цыплят-бройлеров новым адсорбентом микотоксинов


Pag. 732-739

Мехова О., Капитонова Е.
 
УО «Витебская ордена «Знак Почета» государственная академия ветеринарной медицины»
 
 
Disponibil în IBN: 19 octombrie 2021


Rezumat

There are various ways to maintain a stable and predictable microbes composition in the gastrointestinal tract of poultry. With the nutrition correction the dynamics of the microbiome population is possible, and, consequently, the moderation of productivity, broiler chickens in particular. The purpose of the research was to study the balance of the gastrointestinal tract microbiota and metabolic processes in the broiler chickens body in the prevention of mycotoxicoses by introducing “Belasorb” mycotoxins adsorbent into the diet. Based on the conducted studies we found that the mycotoxin adsorbent contributes to an increase in the level of lactobacilli in the gastrointestinal tract of broilers – by 0.3x10 – 1,2x10 CFU/g, bifidobacteria – by 0.1x10 – 2,4x10 CFU/g and a decrease in the level of enterobacteria – by 0.2x10 – 0.3x10 CFU/g, Escherichia coli bacteria – by 1,4x10 – 1,6x10 CFU/g, and also yeast and mold fungi – by 0.5x102 – 0.7x102 CFU/g. There was a significant improvement of metabolic processes in the broiler chickens body which contributed to the optimization of protein and mineral metabolism, nitrogen- and nitrogen-free substances as well as an increase in the natural resistance of poultry body, and consequently, resistance to diseases of non-infectious etiology.

Cuvinte-cheie
broiler chickens, adsorbents, microbiota, gastrointestinal tract, dysbacterioses, metabolism, Blood serum, natural resistance