Studenţii cu dizabilităţi în învăţământul universitar: ghidarea în carieră şi angajare în muncă
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
511 30
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-25 18:58
SM ISO690:2012
STEMPOVSCHI, Elena, CIUBOTARU, Natalia. Studenţii cu dizabilităţi în învăţământul universitar: ghidarea în carieră şi angajare în muncă. In: Parteneriate în educația incluzivă a tinerilor cu dizabilități din instituțiile universitare, 29 noiembrie 2019, Chişinău. Chişinău: "Print-Caro" SRL, 2019, pp. 101-106. ISBN 978-9975-72-411-1.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Parteneriate în educația incluzivă a tinerilor cu dizabilități din instituțiile universitare 2019
Conferința "Parteneriate în educaţia incluzivă a tinerilor cu dizabilităţi din instituţiile universitare"
Chişinău, Moldova, 29 noiembrie 2019

Studenţii cu dizabilităţi în învăţământul universitar: ghidarea în carieră şi angajare în muncă


Pag. 101-106

Stempovschi Elena, Ciubotaru Natalia
 
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“ din Chişinău
 
 
Disponibil în IBN: 18 mai 2021


Rezumat

Studiul rezidă din obiectivele Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, prin intermediul căreia Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea de a asigura şi promova exercitarea deplină a drepturilor fundamentale ale omului pentru toate persoanele cu dizabilităţi, fără nici un fel de discriminare din cauza dizabilităţii. Din acest context, studiul a inclus identificarea barierelor incluziunii socio-profesionale a tinerilor cu dizabilităţi în vederea eliminării discriminării din cauza dizabilităţii; studierea gradului de integrare socioprofesională al persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii; analiza gradului de participare la viaţa comunităţii a tinerilor cu dizabilităţi. Studiul a scos în evidenţă o serie de recomandări practice care sunt utile pentru depăşirea/diminuarea barierelor de incluziune socioprofesională a tinerilor cu dizabilităţi.

Cuvinte-cheie
incluziune socială şi educaţională, persoane cu dizabilități, orientare profesională, educaţie tehnologică, angajare în câmpul muncii, ghidarea în carieră