Intoxicaţia acută cu ciuperci necomestibile şi otrăvitoare
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
614 23
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-06 21:12
SM ISO690:2012
CIOBANU, Gheorghe. Intoxicaţia acută cu ciuperci necomestibile şi otrăvitoare . In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale, 2010, nr. 3(26), pp. 12-23. ISSN 1857-0011.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale
Numărul 3(26) / 2010 / ISSN 1857-0011

Intoxicaţia acută cu ciuperci necomestibile şi otrăvitoare

Pag. 12-23

Ciobanu Gheorghe
 
IMSP Institutul de Medicină Urgentă
 
 
Disponibil în IBN: 16 decembrie 2013


Rezumat

Dintre miile de specii de ciuperci cunoscute, mai puţin de 100 de specii sunt otrăvitoare şi numai 10-20 de specii pot fi responsabile de decese. Peste 90% din intoxicaţiile cu evoluţie fatală sunt provocate de ciupercile din specia Amanita Phalloides. Intoxicaţiile tind să apară primăvara şi toamna, când speciile de ciuperci prezintă un vârf de creştere cu maximum de incidenţă în perioada iulie-noiembrie. Precocitatea debutului manifestărilor clinice după ingestia de fungi este un indicator al toxicităţii. Manifestările clinice care se instalează până la 6 ore (manifestări gastrointestinale) au o evoluţie clinică mai uşoară, simptomele care debutează după 6 ore şi mai târziu – evoluţia clinică va fi mai gravă, cu tulburări ale funcţiei hepatice, hepatotoxicitate, dereglări ale SNC şi instalarea sindromului hepatorenal. Intervalul de timp între momentul ingestiei şi manifestările clinice este în dependenţă de toxinele implicate. Un interval ce depăşeşte 6 ore de la ingestie ne sugerează prezenţa amatoxinei, giromitrinei sau orelanin/ orelinei, un interval de până la 6 ore ne sugerează prezenţa coprinului, acidului ibotenic/nus, cinolului, muscarinei sau psilocin/psilocibinei. Vârstele extreme, copiii şi bătrânii sunt mai susceptibili şi mai sensibili la deshidratare şi efectele toxinelor ingerate. Diagnosticul precoce al intoxicaţiilor cu ciuperci şi aplicarea unui tratament complex şi intensiv până la instalarea semnelor de insufi cienţă hepatică poate reduce mortalitatea la 10-15 % (S. Vesconi, M. Langer, I. Iapichino, şi al., 1985).

Of the thousads of species known to exist, only about 100 can cause serious illness, and only about 10- 20 are responsible for fatal poisoning. Over 90% of those who die as a result of fungal poisoning have eaten Amanita Phailloides. Poisoning is most common during the late summer and ealy fall, since wild mushrooms are most abundant during these seansons. The speed which symptoms develop after ingestion of fungi is an important indicator of their toxicity. Simptmos that develop within 6 hours of ingestion are unlikely to be fatal (gastrointestinal symptoms). Symptoms that develop after 6 hours suggest hepatotoxicity, liver failure, CNS disturbances and hepatorenal syndrome. The time between mushroom ingestion and their onset depends on the toxin involved. An interval of more than 6 h between mushroom ingestion and the onset of symptoms suggests amatoxin, gyromitrin, or orellanine / orelline piosoning; an interval of less than 6 h suggests coprine, ibotenic acid/muscimol, muscarine or psilocin/psilocibin. Both the very young and the elderly appear to bem ore susceptible and sensitive to fl uid disturbances and effects of ingested toxins. Earlier recognition of mushroom poisoning combined with aggresive treatment before liver failure has developed have been associated with mortality rates of 10-15% (Vesconi S., Langer M., Iapichino I etal, 1985).

Cerif XML Export

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<CERIF xmlns='urn:xmlns:org:eurocris:cerif-1.5-1' xsi:schemaLocation='urn:xmlns:org:eurocris:cerif-1.5-1 http://www.eurocris.org/Uploads/Web%20pages/CERIF-1.5/CERIF_1.5_1.xsd' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' release='1.5' date='2012-10-07' sourceDatabase='Output Profile'>
<cfResPubl>
<cfResPublId>ibn-ResPubl-11131</cfResPublId>
<cfResPublDate>2010-06-01</cfResPublDate>
<cfVol>26</cfVol>
<cfIssue>3</cfIssue>
<cfStartPage>12</cfStartPage>
<cfISSN>1857-0011</cfISSN>
<cfURI>https://ibn.idsi.md/ro/vizualizare_articol/11131</cfURI>
<cfTitle cfLangCode='RO' cfTrans='o'>Intoxicaţia acută cu ciuperci necomestibile
şi otrăvitoare
</cfTitle>
<cfAbstr cfLangCode='RO' cfTrans='o'>Dintre miile de specii de ciuperci cunoscute, mai puţin de 100 de specii sunt otrăvitoare şi numai 10-20
de specii pot fi responsabile de decese. Peste 90% din intoxicaţiile cu evoluţie fatală sunt provocate de ciupercile din specia Amanita Phalloides.
Intoxicaţiile tind să apară primăvara şi toamna, când speciile de ciuperci prezintă un vârf de creştere cu maximum
de incidenţă în perioada iulie-noiembrie.
Precocitatea debutului manifestărilor clinice după ingestia de fungi este un indicator al toxicităţii. Manifestările
clinice care se instalează până la 6 ore (manifestări gastrointestinale) au o evoluţie clinică mai uşoară,
simptomele care debutează după 6 ore şi mai târziu – evoluţia clinică va fi mai gravă, cu tulburări ale funcţiei
hepatice, hepatotoxicitate, dereglări ale SNC şi instalarea sindromului hepatorenal.
Intervalul de timp între momentul ingestiei şi manifestările clinice este în dependenţă de toxinele implicate.
Un interval ce depăşeşte 6 ore de la ingestie ne sugerează prezenţa amatoxinei, giromitrinei sau orelanin/
orelinei, un interval de până la 6 ore ne sugerează prezenţa coprinului, acidului ibotenic/nus, cinolului, muscarinei
sau psilocin/psilocibinei.
Vârstele extreme, copiii şi bătrânii sunt mai susceptibili şi mai sensibili la deshidratare şi efectele toxinelor
ingerate.
Diagnosticul precoce al intoxicaţiilor cu ciuperci şi aplicarea unui tratament complex şi intensiv până la
instalarea semnelor de insufi cienţă hepatică poate reduce mortalitatea la 10-15 % (S. Vesconi, M. Langer, I.
Iapichino, şi al., 1985).</cfAbstr>
<cfAbstr cfLangCode='EN' cfTrans='o'>Of the thousads of species known to exist, only about 100 can cause serious illness, and only about 10-
20 are responsible for fatal poisoning. Over 90% of those who die as a result of fungal poisoning have eaten
Amanita Phailloides.
Poisoning is most common during the late summer and ealy fall, since wild mushrooms are most
abundant during these seansons.
The speed which symptoms develop after ingestion of fungi is an important indicator of their toxicity.
Simptmos that develop within 6 hours of ingestion are unlikely to be fatal (gastrointestinal symptoms).
Symptoms that develop after 6 hours suggest hepatotoxicity, liver failure, CNS disturbances and hepatorenal
syndrome.
The time between mushroom ingestion and their onset depends on the toxin involved. An interval of
more than 6 h between mushroom ingestion and the onset of symptoms suggests amatoxin, gyromitrin, or
orellanine / orelline piosoning; an interval of less than 6 h suggests coprine, ibotenic acid/muscimol, muscarine
or psilocin/psilocibin.
Both the very young and the elderly appear to bem ore susceptible and sensitive to fl uid disturbances and
effects of ingested toxins.
Earlier recognition of mushroom poisoning combined with aggresive treatment before liver failure has
developed have been associated with mortality rates of 10-15% (Vesconi S., Langer M., Iapichino I etal,
1985).</cfAbstr>
<cfResPubl_Class>
<cfClassId>eda2d9e9-34c5-11e1-b86c-0800200c9a66</cfClassId>
<cfClassSchemeId>759af938-34ae-11e1-b86c-0800200c9a66</cfClassSchemeId>
<cfStartDate>2010-06-01T24:00:00</cfStartDate>
</cfResPubl_Class>
<cfResPubl_Class>
<cfClassId>e601872f-4b7e-4d88-929f-7df027b226c9</cfClassId>
<cfClassSchemeId>40e90e2f-446d-460a-98e5-5dce57550c48</cfClassSchemeId>
<cfStartDate>2010-06-01T24:00:00</cfStartDate>
</cfResPubl_Class>
<cfPers_ResPubl>
<cfPersId>ibn-person-1930</cfPersId>
<cfClassId>49815870-1cfe-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassId>
<cfClassSchemeId>b7135ad0-1d00-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassSchemeId>
<cfStartDate>2010-06-01T24:00:00</cfStartDate>
</cfPers_ResPubl>
</cfResPubl>
<cfPers>
<cfPersId>ibn-Pers-1930</cfPersId>
<cfPersName_Pers>
<cfPersNameId>ibn-PersName-1930-2</cfPersNameId>
<cfClassId>55f90543-d631-42eb-8d47-d8d9266cbb26</cfClassId>
<cfClassSchemeId>7375609d-cfa6-45ce-a803-75de69abe21f</cfClassSchemeId>
<cfStartDate>2010-06-01T24:00:00</cfStartDate>
<cfFamilyNames>Ciobanu</cfFamilyNames>
<cfFirstNames>Gheorghe</cfFirstNames>
</cfPersName_Pers>
</cfPers>
</CERIF>