Aspecte privind înrădăcinarea propagulelor în micromultiplicarea prunului
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
550 5
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-27 22:50
SM ISO690:2012
ARSENE, Mihai, SESTRAŞ, Radu. Aspecte privind înrădăcinarea propagulelor în micromultiplicarea prunului. In: Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură” : consacrat aniversării a 100 ani de la naşterea profesorului universitar Gherasim Rudi, 28-29 septembrie 2007, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2007, Vol. 15 (1), pp. 122-125. ISBN 978-9975-946-31-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură”
Vol. 15 (1), 2007
Simpozionul "Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură”"
Chişinău, Moldova, 28-29 septembrie 2007

Aspecte privind înrădăcinarea propagulelor în micromultiplicarea prunului


Pag. 122-125

Arsene Mihai1, Sestraş Radu2
 
1 Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj,
2 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Cluj Napoca
 
 
Disponibil în IBN: 30 iunie 2020


Rezumat

An economical and reliable propagation technique is a prevequisite for using self-rooted fruit trees as a replacement for trees on seedling rootstocks. This paper evidences some aspects regarding the induction and the performance of rizogenesis at micromultiplicated propagules, one of the most difficult and important sequential step of fruit trees production by ”in vitro” techniques. The obtained results evidence a superior reaction of biological material to the hormonal variants that have different treatment in the two physiological steps, of induction and development of roots. In such conditions the percentage of rooting was between: 40-60% at Tuleu gras, 30-50% at Centenar, 50-60% at De Bistriţa and 40-55% at Ialomiţa. The rooting duration was between 24-26 days at all varieties. It is necessary to take in study some other factors that influence the performance of rooting, like: temperature, dark treatment and phloroglucinol presence in rooting media.

Cuvinte-cheie
micromultiplication, rooting, Plum, cultivars