Estimarea aportului zilnic de metilmercur și de acizi grași prin consumul de pește în rândul copiilor cu vârsta de 3-7 an
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
616 1
Ultima descărcare din IBN:
2020-11-19 01:44
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
613.281-053.2+546.49+612.397 (1)
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (189)
Chimie anorganică (455)
Fiziologie. Fiziologie umană și comparată (737)
SM ISO690:2012
ȚURCANU, Gheorghii. Estimarea aportului zilnic de metilmercur și de acizi grași prin consumul de pește în rândul copiilor cu vârsta de 3-7 an. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină , 2020, nr. 2(84), pp. 58-65. ISSN 1729-8687.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină
Numărul 2(84) / 2020 / ISSN 1729-8687 /ISSNe 2587-3873

Estimarea aportului zilnic de metilmercur și de acizi grași prin consumul de pește în rândul copiilor cu vârsta de 3-7 an

Estimation of daily intake of methylmercury and fatty acids through fish consumption
among children aged 3-7 years

Оценка суточного потребления метилртути и жирных кислот через потребление рыбы среди детей в возрасте 3-7 лет

CZU: 613.281-053.2+546.49+612.397

Pag. 58-65

Țurcanu Gheorghii
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 6 mai 2020


Rezumat

Au fost analizate expunerea la metilmercur și aportul acizilor eicosapentaenoic și docosahexaenoic în baza unui consum de pește echivalent cu 45 g/zi și 27 g/zi pentru copiii din grădiniță cu vârsta de 3-7 ani. Pentru estimarea expunerii la metilmercur și a aportului de acizi grași polinesaturați s-a utilizat cantitatea zilnică necesară de pește (45 g/zi) și cantitatea zilnică consumată (27 g/zi), prevăzute prin Ordinul nr. 638 din 12.08.2016 al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Pentru estimarea concentrației metilmercurului în pește au fost colectate 189 de probe în perioada 01.10.2017 – 30.10.2017. Au fost calculate rata limită de consum și valoarea de screening. Consumul a 45 g/zi de pește duce la depășirea dozei de referință pentru: știucă/șalău – 0,281 μg/kg m.c./zi, lup de mare – 0,273 μg/kg m.c./zi, ton – 0,212 μg/kg m.c./zi. Consumul a 45 g/zi de somon va asigura un aport de acizi grași polinesaturați de 0,966 g/zi (0,58 g/zi pentru 27 g/zi), de hering-sardine – 0,906 g/zi (0,504g/zi pentru 27 g/zi), de macrou – 0,833 g/zi (0,499 g/zi pentru 27 g/zi). Consumul a 27 g/zi de pește va duce la depășirea nivelului de expunere pentru: știucă/șalău – 0,169 μg/kg m.c./zi, lupul de mare – 0,167 μg/kg m.c./zi, ton – 0,127 μg/kg m.c./zi, biban și rechin – 0,113 μg/kg m.c./zi, pește spadă – 0,109 μg/kg m.c./zi, anghilă – 0,105 μg/ kg m.c./zi. Consumul de pește oferă benefi cii sub forma unui aport crescut de omega-3. Creșterea consumului de pește duce și la creșterea nivelului de expunere la metilmercur.

The exposure to methylmercury and the intake of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids were analyzed based on fi sh consumption equivalent of 45 g/day and 27 g/day for nursery children aged 3-7 years. For estimating the exposure to methylmercury and the intake of polyunsaturated fatty acids, the required daily amount of fi sh (45 g/day) and the daily consumed amount of 27 g/day provided by Order no. 638 of 12.08.2016 of the Ministry of Labor, Health and Social Protection were used. To estimate the concentration of methylmercury in fish, 189 samples were collected during the period 01.10.2017 – 30.10.2017. The consumption limit rate and the screening value were calculated. Consumption of 45 g/day of fi sh leads to exceeding the reference dose for: pike/perch – 0,281 μg/kg b.w./day, sea bass – 0,273 μg/kg b.w./day, tuna – 0,212 μg/kg b.w./day. Consumption of 45 g/day of salmon will ensure an intake of polyunsaturated fatty acids of 0,966 g/day (0,58 g/day for 27 g/day), herring-sardines – 0,906 g/day (0,504 g/day for 27 g/day), mackerel – 0,833 g/day (0,499 g/ day for 27 g/day). Consumption of 27 g/day of fi sh will lead to exceeding the exposure level for: pike/perch – 0,169 μg/kg b.w./day, sea bass – 0,167 μg/kg b.w./day, tuna – 0,127 μg/kg b.w./day, 0,113 μg/kg b.w./day for redfi sh and shark, swordfi sh – 0,109 μg/kg b.w./day, eel – 0,105 μg/kg b.w./day. Fish consumption off ers benefi ts in the form of increased omega-3 intake. Increasing fi sh consumption could lead to increased exposure to methylmercury.

Воздействие метилртути и потребление эйкозапентаеновой и докозагексаеновой кислот были проанализированы на основе потребления рыбы, эквивалентного 45 г/день и 27 г/день для детей детского сада в возрасте 3-7 лет. Для оценки воздействия метилртути и потребления полиненасыщенных жирных кислот необходимо указать суточное количество рыбы (45 г/день) и суточное потребление (27 г/день), указанное в Приказе № 638 от 12.08.2016 г. Министерства труда, здравоохранения и социальной защиты. Для оценки концентрации метилртути в рыбе было собрано 189 проб в период с 01.10.2017 по 30.10.2017. Были рассчитаны предельная норма потребления и значение скрининга. Потребление 45 г/сутки рыбы приводит к превышению контрольной дозы для метилртути в: щуке/судаке – 0,281 мкг/кг м.ч./ день, морском волке – 0,273 мкг/кг/день, тунце – 0,212 мкг/кг/день. Потребление 45 г/день лосося обеспечит запас полиненасыщенных жирных кислот 0,966 г/день (0,58 г/день для 27 г/день), сельди-сардины – 0,906 г/день (0,504 г/день для 27 г/день), скумбрии – 0,833 г/день (0,499 г/день для 27 г/день). Потребление 27 г/день рыбы приведет к превышению уровня воздействия для: щуки/судака – 0,169 мкг/кг м.т./день, морского волка – 0,167 мкг/кг. м.т./день, тунца – 0,127 мкг/кг м.т./день, нагрудника и акулы – 0,113 мкг/кг м.т./день, рыбы меча – 0,109 мкг/кг м.т./день, угря – 0,105 мкг/кг. м.т./день. Потребление рыбы дает преимущество в виде увеличения потребления омега-3. Увеличение потребления рыбы также приводит к увеличению воздействия метилртути.

Cuvinte-cheie
metilmercur, copii, acizi grași polinesaturaţi, expunere la metilmercur, aport de acizi grași polinesaturați,

methylmercury, children, polyunsaturated fatty acids, exposure to methylmercury, intake of polyunsaturated fatty acids,

метилртуть, дети, полиненасыщенные жирные кислоты, воздействие метилртути, потребление полиненасыщенных жирных кислот