Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
![]() |
![]() ![]() |
Ultima descărcare din IBN: 2020-11-19 01:44 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
613.281-053.2+546.49+612.397 (1) |
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (189) |
Chimie anorganică (455) |
Fiziologie. Fiziologie umană și comparată (737) |
![]() ȚURCANU, Gheorghii. Estimarea aportului zilnic de metilmercur și de acizi grași prin consumul de pește în rândul copiilor cu vârsta de 3-7 an. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină , 2020, nr. 2(84), pp. 58-65. ISSN 1729-8687. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină | ||||||
Numărul 2(84) / 2020 / ISSN 1729-8687 /ISSNe 2587-3873 | ||||||
|
||||||
CZU: 613.281-053.2+546.49+612.397 | ||||||
Pag. 58-65 | ||||||
|
||||||
![]() |
||||||
Rezumat | ||||||
Au fost analizate expunerea la metilmercur și aportul acizilor eicosapentaenoic și docosahexaenoic în baza unui consum de pește echivalent cu 45 g/zi și 27 g/zi pentru copiii din grădiniță cu vârsta de 3-7 ani. Pentru estimarea expunerii la metilmercur și a aportului de acizi grași polinesaturați s-a utilizat cantitatea zilnică necesară de pește (45 g/zi) și cantitatea zilnică consumată (27 g/zi), prevăzute prin Ordinul nr. 638 din 12.08.2016 al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Pentru estimarea concentrației metilmercurului în pește au fost colectate 189 de probe în perioada 01.10.2017 – 30.10.2017. Au fost calculate rata limită de consum și valoarea de screening. Consumul a 45 g/zi de pește duce la depășirea dozei de referință pentru: știucă/șalău – 0,281 μg/kg m.c./zi, lup de mare – 0,273 μg/kg m.c./zi, ton – 0,212 μg/kg m.c./zi. Consumul a 45 g/zi de somon va asigura un aport de acizi grași polinesaturați de 0,966 g/zi (0,58 g/zi pentru 27 g/zi), de hering-sardine – 0,906 g/zi (0,504g/zi pentru 27 g/zi), de macrou – 0,833 g/zi (0,499 g/zi pentru 27 g/zi). Consumul a 27 g/zi de pește va duce la depășirea nivelului de expunere pentru: știucă/șalău – 0,169 μg/kg m.c./zi, lupul de mare – 0,167 μg/kg m.c./zi, ton – 0,127 μg/kg m.c./zi, biban și rechin – 0,113 μg/kg m.c./zi, pește spadă – 0,109 μg/kg m.c./zi, anghilă – 0,105 μg/ kg m.c./zi. Consumul de pește oferă benefi cii sub forma unui aport crescut de omega-3. Creșterea consumului de pește duce și la creșterea nivelului de expunere la metilmercur. |
||||||
Cuvinte-cheie metilmercur, copii, acizi grași polinesaturaţi, expunere la metilmercur, aport de acizi grași polinesaturați, methylmercury, children, polyunsaturated fatty acids, exposure to methylmercury, intake of polyunsaturated fatty acids, метилртуть, дети, полиненасыщенные жирные кислоты, воздействие метилртути, потребление полиненасыщенных жирных кислот |
||||||
|