Inregistrarea revistelor stiintifice din Moldova in DOAJ | IBN
Închide

Înregistrarea revistelor științifice din RM în DOAJ - pas cu pas

În scopul implementării Strategiei de cercetare-dezvoltare a Republicii Moldova până în anul 2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 920 din 7.11.2014, alinierii obiectivelor programului Orizont 2020, până la sfârşitul anului 2017 organizaţiile din sfera ştiinţei şi inovării din Moldova urmează să atingă o serie de indicatori de performanţă, printre care înregistrarea tuturor revistelor ştiinţifice (100%) în Directoriul Revistelor cu Acces Deschis (Directory of Open Access Journals, DOAJ). 

 

În anul curent, 56 de reviste urmează să treacă procedura de evaluare şi acreditare în conformitate cu noul Regulament de evaluare, clasificare şi monitorizare a revistelor ştiinţifice (aprobat la 25.06.2015 şi modificat la 17.12.2015), unul dintre criteriile de evaluare fiind includerea revistelor în baze de date internaţionale. Una dintre aceste baze de date este DOAJ, care în prezent (la data 4.04.2017) include informaţia doar despre 19 reviste ştiinţifice din Republica Moldova, ceea ce constituie 297% din numărul total de reviste ştiinţifice acreditate.

 

În scopul facilitării procesului de înregistrare a revistelor ştiinţifice din Republica Moldova în DOAJ, colegiile de redacţie pot utiliza Ghidul privind completarea formularului de înregistrare în DOAJ care este accesibil inclusiv în limba română şi poate fi accesat la adresa: https://doaj.org/translated.

 

În scopul facilitării înregistrării şi completării formularului de aplicare a revistelor în DOAJ, IDSI vă propune să utilizaţi prezentarea "Înregistrarea revistelor în DOAJ. Pas cu pas".

 

Totodată, la școala de vară „Acces Deschis și Surse deschise pentru bibliotecari” din cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Moldova”, care a avut loc între 3-10 iulie 2016 la Universitatea din Brașov, a fost prezentat cum se realizează o aplicație de includere a unei reviste în DOAJ. Video poate fi accesat AICI.

 

 

Reieşind din necesitatea implementării eficiente a Strategiei de cercetare-dezvoltare a Republicii Moldova până în anul 2020, Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI) este disponibil de a oferi consultanță privind completarea formularului de aplicare pentru înregistrarea revistelor în DOAJ. Pentru întrebări şi consultaţii contactaţi: idsi@asm.md.