Perspectivele agriculturii ecologice în soluționarea problemelor siguranței alimentelor
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
904 53
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-26 15:06
SM ISO690:2012
VOLOŞCIUC, Leonid. Perspectivele agriculturii ecologice în soluționarea problemelor siguranței alimentelor. In: Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community, Ed. 1, 21-22 octombrie 2019, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipogr. "Biotehdesign", 2019, pp. 73-74.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community 2019
Conferința "Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community"
1, Chişinău, Moldova, 21-22 octombrie 2019

Perspectivele agriculturii ecologice în soluționarea problemelor siguranței alimentelor


Pag. 73-74

Voloşciuc Leonid
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 10 decembrie 2019


Rezumat

Printre factorii principali care cauzează impactul maximal asupra resurselor naturale, transformându-le din resurse regenerabile în resurse neregenerabile, evidențiem poluarea, care afectează nu numai condițiile de viaţă, mediul înconjurător dar și siguranța alimentelor. Agricultura ecologică, prin promovarea produselor ecologice, a demonstrat că acest gen de activitate poate conviețui cu agricultura convențională, urmărind scopuri diferite, care se manifestă atât în ramura fitotehnică, cât și cea zootehnică.  Pornind de la axioma că siguranţa alimentară este deosebit de importantă în asigurarea sănătăţii consumatorilor şi fără ea nu poate fi concepută securitatea alimentară şi sustenabilitatea sistemelor alimentare, Organizaţia Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 7 iunie ca fiind Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare. Drept urmare a acestei decizii fundamentale Uniunea Europeană (UE) a fortificat postulatele politicii alimentare, propunându-și:   garantarea siguranței și nivelului nutriționist al alimentelor și furajelor;   asigurarea nivelului ridicat de protecție a plantelor, sănătate și bunăstare a animalelor;   informarea adecvată și transparentă privind originea, conținutul, etichetarea, trasabilitatea și utilizarea alimentelor;  prevenirea intrării și răspândirii pe teritoriul UE a bolilor care afectează plantele și animalele, precum și transmiterii agenților patogeni ai bolilor de la animale la om;   garantarea menținerii normelor comune în materie de protecție a consumatorilor și de elaborare a mijloacelor ecologic inofensive de protecție a plantelor și animalelor;   contribuirea la garantarea siguranței alimentelor la nivel global. Luând în considerare interesul sporit al omenirii în consumul alimentelor de calitate înaltă și în temeiul realizărilor înregistrate în combaterea biologică a organismelor dăunătoare – factor determinant în garantarea siguranței alimentelor, am reușit fundamentarea teoretică și inițiat implementarea practică a agriculturii ecologice. Principiile acestui tip de agricultură sunt orientate spre crearea și implementarea sistemelor tehnologic performante, viabile din punct de vedere al mediului și economic, contribuind la securitatea alimentară prin intermediul conservării biodiversității și a resurselor naturale, având un impact direct asupra securității alimentare și siguranței alimentelor. Aceasta îmbunătățește siguranța alimentelor folosind excluderea fertilizanților sintetici, evitarea utilizării pesticidelor, asigurarea concentraților scăzute de reziduuri chimice, ceea ce reduc la minimum deteriorarea mediului înconjurător și incidența agenților patogeni asupra omului, precum și transferul genelor de rezistență de la sistemele de producție animală la agenții patogeni ai omului. Agricultura ecologică se promovează folosind metodele agrotehnice, procedeele tehnologice orientate la îmbinarea fitotehniei și zootehniei, sistemul de mobilizare a nutrienților și aplicare a protecției biologice a plantelor. Deosebit de importante sunt biopesticidele, care fiind constituite din elemente naturale (microorganisme, macroorganisme vii și produse ale activității acestora, substanțe biologic active naturale) nu se acumulează și nu sunt dăunătoare pentru mediu și alimente. Rezultatele înregistrate demonstrează eficiența economică și ecologică a măsurilor orientate la asigurarea securității alimentare și siguranței alimentelor.  Asigurarea securității alimentare și a siguranței alimentelor necesită extinderea gamei de mijloace biologice de protecție a plantelor și elaborarea procedeelor tehnologice de aplicare a lor în protecția integrată a culturilor legumicole, pomicole și viței-de-vie în sistemele de agricultură convențională și ecologică. În acest scop, aplicând masivul informațional valoros acumulat în rezultatul cercetării relațiilor dintre organismele dăunătoare și utile, și pentru extinderea gamei de mijloace ecologic inofensive de protecție a plantelor se preconizează omologarea și implementarea unui preparat bacterian și a unui mijloc bacteriofagic orientate la sporirea siguranței alimentelor.