Состав популяции стрептомицетов после хранения в лиофилизированном состоянии
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1041 2
Ultima descărcare din IBN:
2020-11-29 18:40
SM ISO690:2012
БУРЦЕВА, Светлана, ПОСТОЛАКИЙ, Ольга, БРАТУХИНА, Антонина. Состав популяции стрептомицетов после хранения в лиофилизированном состоянии. In: Buletin Ştiinţific. Revista de Etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie (Serie Nouă) , 2013, nr. 18(31), pp. 88-96. ISSN 1857-0054.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletin Ştiinţific. Revista de Etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie (Serie Nouă)
Numărul 18(31) / 2013 / ISSN 1857-0054

Состав популяции стрептомицетов после хранения в лиофилизированном состоянии

Pag. 88-96

Бурцева Светлана, Постолакий Ольга, Братухина Антонина
 
Институт Микробиологии и Биотехнологии АНМ
 
 
Disponibil în IBN: 18 februarie 2014


Rezumat

În articol sunt prezentate rezultatele studiului roprietăţilor culturale ale tulpinilor de streptomicete din colecţie Streptomyces canosus CNMN-Ac-03 şi S. massasporeus CNMN-Ac-06 pe diferite medii solide, după 3 ani de păstrare în stare liofilizată. S-a constatat că după liofilizare tulpinile aveau un grad înalt de instabilitate, exprimat prin modificarea spectrului populaţiei în direcţia majorării ponderii de fenotipuri minore, cu capacitate redusă de sporulare, ce a dus la modificarea proprietăţilor morfo-culturale ale tulpinilor studiate.

The article presents the results of the studies of the cultural properties of Streptomyces canosus CNMN-Ac-02 and S. massasporeus CNMN-Ac-06 strains on different agar media after 3-year storage in lyophilized state. It was established that the strains under investigation were characterized by a high level of instability, which resulted in the change of population composition towards the increase of the percentage of minor phenotypes with a reduced capability of sporogenesis, which resulted in modification of morpho-cultural properties of the studied strains.

Cuvinte-cheie
Streptomycetes, lyophilization,

cultural properties, phenotype.