Amplasarea geografică și producerea culturilor viticole în Republica Moldova
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
132 0
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
631.15:634.8(478) (2)
Farm management and organization (497)
Viticulture. Grape vines. Vineyards (637)
SM ISO690:2012
COSOLOVSCHI, Ecaterina. Amplasarea geografică și producerea culturilor viticole în Republica Moldova. In: Tezele celei de-a 75-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor, Ed. 75, 30 iunie 2022, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2022, p. 155. ISBN 978-9975-64-336-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a 75-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor 2022
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
75, Chişinău, Moldova, 30 iunie 2022

Amplasarea geografică și producerea culturilor viticole în Republica Moldova

CZU: 631.15:634.8(478)

Pag. 155-155

Cosolovschi Ecaterina
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 8 noiembrie 2023


Rezumat

Rezultatele prezentate se referă la caracterizarea producerii mondiale a viticulturii, precum și produsele vinicole obținute din prelucrarea strugurilor. Scopul cercetărilor este de a descrie importanța creșterii viței-de-vie, producerea și comercializarea producției vitivinicole. Pentru realizarea scopului propus au fost studiate următoarele obiective: importanța sectorului viticol pe plan mondial, specificul valorificării plantațiilor viticole, caracterizarea producerii și comercializării producției vitivinicole. Cercetările au fost realizate în baza datelor statistice, s-au folosit așa metode de cercetare ca: inducția și deducția, analiza și sinteza, grafică, etc. În baza rezultatelor obținute s-a constatat că cultivarea viței de vie are o capacitate specifică de adaptare, cultivandu-se pe terenuri fertile. Producția obținută – strugurii – constituie un produs important, fiind materie primă în ramura industriei vinicole, totodată la procesarea strugurilor se pot obține o varietate de produse (cum ar fi uleiul), utilizate atît în alimentația populației, cît și în farmaceutică. Produsele vitivinicole au o importanță alimentară, prin compoziția sa chimică au un aport favorabil asupra metabolismului uman, strugurii conținînd zahăr, aminoacizi, diverse vitamine (vit. C, vit. B, etc), precum și calciu, magneziu, etc. Analizînd producerea mondială de struguri se observă că cei mai mari producători sunt producătorii vitivinicoli din Italia, Franța, SUA. Pe plan mondial se utilizează nu doar strugurii de masă în stare proaspătă, dar și producția obținută în procesul de procesare a strugurilor. Astfel se produc și se comercializează stafidele, cei mai mari producători fiind statele Asiatice, etc. Producția de vinuri obținute pe plan mondial se concentrează cu o pondere semnificativă în statele continentului European. Pentru economia Republicii Moldova ramura vitivinicola joacă un rol semnificativ, constituind o sursă importantă de obținere a venitului. Viile ocupă o suprafață de 148 mii hectare, din care cca 73% sunt folosite pentru obținerea producției comercializată pe piața de desfacere. În ultimii ani producătorii din R.Moldova au exportat vinul obținut în România, Polonia, Marea Britanie, cehia, etc. Se poate observa că viticultura și producția vinului joacă un rol important în crearea de noi locuri de muncă în zonele rurale ale republicii. În ultimii ani producătorii vitiviticoli produc vinuri cu indicație geografică protejată (IGP), cu o creștere accentuată de 40% în a. 2019. Principalii producători de vinuri moldovenești cunoscuți atît în țară, cît și peste hotarele republicii sunt vinăriile Purcari, Chateau Vartely și Cricova, Mileștii Mici, Asconi, vinăria castel MiMi, etc. Rezultatele cercetărilor au permis formularea următoarelor concluzii şi recomandări: viticultura este un sector cheie al economiei naționale, avînd o tendință pozitivă pe piața mondială. În ultimii ani s-a observat o creștere semnificativă a exportului de vin pe piața externă. Este esențial ca producătorii autohtoni să folosească tehnologii moderne în procesarea strugurilor, utilizarea soiurilor mai productive, menținerea calității vinurilor moldovenești la standartele mondiale de calitate.