Dezvoltarea personală a managerilor din sistemul de învățământ preuniversitar – un imperativ al educației în schimbare
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
189 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-06 10:43
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
373.091 (72)
Kinds of school providing general education (2016)
SM ISO690:2012
IONESCU (CIULEI), Florentina. Dezvoltarea personală a managerilor din sistemul de învățământ preuniversitar – un imperativ al educației în schimbare . In: Revista Didactica Pro…, revistă de teorie şi practică educaţională, 2023, nr. 2-3(138-139), pp. 21-26. ISSN 1810-6455. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.7974370
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Didactica Pro…, revistă de teorie şi practică educaţională
Numărul 2-3(138-139) / 2023 / ISSN 1810-6455

Dezvoltarea personală a managerilor din sistemul de învățământ preuniversitar – un imperativ al educației în schimbare

The Personal Development of Managers in the Pre-University Education System as
an Imperative of Changing Education

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.7974370
CZU: 373.091

Pag. 21-26

Ionescu (Ciulei) Florentina
 
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“ din Chişinău
 
 
Disponibil în IBN: 6 iunie 2023


Rezumat

Astăzi, mai mult ca niciodată, nevoia de dezvoltare personală a managerilor din sistemul de învățământ preuniversitar creează premise pentru motivare/automotivare și menținerea în statutul de conducător al instituției. Educația trebuie să suporte schimbări nu doar pentru a se „însănătoși”, ci și pentru a asigura un randament înalt, un progres continuu, formarea unei identități de sine adecvate în contextul reformelor din alte domenii. Gândirea critică și prospectivă, educația pentru schimbare pot avea – pentru cadre didactice, manageri, dar și elevi – un aport considerabil în procesul de ajustare continuă a școlii la cerințele și schimbările societății. În acest context, motivarea pentru funcția de conducător a devenit o necesitate-cheie, iar implementarea nevoii de dezvoltare personală – o tendință actuală, care ar oferi sens implicării managerilor în mod activ în schimbările din procesul educațional.

Today, more than ever, the need for the personal development of managers in the pre-university education system creates premises for motivation/self-motivation and a desire to maintain the status of leader in the institution. Education must undergo changes not only in order to “get healthy”, but also to ensure a high yield, continuous progress, the formation of an adequate self-identity in the context of reforms in other fields. Critical and prospective thinking and education for change can have – for teachers, managers, but also students – a considerable contribution in the process of continuous adjustment of the school to the demands and changes of society. In this context, motivation for the position of leader has become a key necessity, and the implementation of the need for personal development – a current trend that would give meaning to the active involvement of managers in the changes in the educational process.

Cuvinte-cheie
manager școlar, formare profesională, competenţă, dezvoltare personală şi profesională, formare continuă,

school manager, professional training, competence, personal and professional development, Continuous training