Perspective grapevine varieties and elites
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
300 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-20 13:45
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8.09:575.16 (2)
Viticulture. Grape vines. Vineyards (628)
General genetics. General cytogenetics (427)
SM ISO690:2012
SAVIN, Gheorghe, TOFAN, Svetlana, BÎRSA, Elena, CORNEA, Vladimir, BACA, Ivan. Soiuri şi elite de viţă de vie de perspectivă. In: Sectorul agroalimentar – realizări și perspective, Ed. 1, 11-12 noiembrie 2022, Chisinau. Chişinău: "Print-Caro" SRL, 2023, p. 48. ISBN 978-9975-165-51-8..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sectorul agroalimentar – realizări și perspective 2023
Simpozionul "Sectorul agroalimentar – realizări și perspective"
1, Chisinau, Moldova, 11-12 noiembrie 2022

Perspective grapevine varieties and elites

Soiuri şi elite de viţă de vie de perspectivă

CZU: 634.8.09:575.16

Pag. 48-48

Savin Gheorghe, Tofan Svetlana, Bîrsa Elena, Cornea Vladimir, Baca Ivan
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 17 martie 2023


Rezumat

In the paper are presented the agrobiological characteristics of some perspective grapevine varieties and elites for completing the viticultural assortment: the Basarabia variety and the VIII-1-24, CC-IV-21 and II2-13-66 elites, created at the Scientific-Practical Institute of Horticulture and Food Technologies. The implementation of these varieties, including with different degrees of seedlessness, with increased agro-productive potential, resistance to adverse abiotic and biotic factors, with diverse use, long storage, transportability, adaptability to the pedo-climatic conditions of the Republic of Moldova, constitutes a valuable potential for completing the existing assortment.

În lucrare sunt prezentate însuşirile agrobiologice pentru unele soiuri şi elitele de viță de vie de perspectivă pentru completarea sortimentului viticol: soiul Basarabia și elitele VIII-1-24, CC-IV-21 și II2-13-66, create la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare. Implementarea acestor soiuri, inclusiv cu grad diferit de apirenie, cu potenţial agroproductiv sporit, rezistență la factorii abiotici şi biotici nefavorabili, utilizare diversă, păstrare îndelungată, transportabilitate, adaptabilitate la condiţiile pedo-climatice ale Republicii Moldova, constituie un potenţial valoros pentru completarea sortimentului existent

Cuvinte-cheie
Grapevine, varieties, assortment, agrobiological characteristics,

viţa de vie, soi, sortiment, Însușiri agrobiologice