Unele aspecte ale orchestrației în muzica pentru fanfare
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
419 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-22 12:02
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
785.12:781.632 (2)
Instrumental music. Symphonic music. Grouping of instruments. Ensemble music (274)
SM ISO690:2012
CAZACU, Oleg. Unele aspecte ale orchestrației în muzica pentru fanfare. In: Valorificarea și conservarea prin digitizare a colecțiilor de muzică academică și tradițională din Republica Moldova, 22 februarie 2022, Chişinău. Chişinău: "VALINEX" SRL, 2022, p. 76. ISBN 978-9975-68-465-1.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Valorificarea și conservarea prin digitizare a colecțiilor de muzică academică și tradițională din Republica Moldova 2022
Conferința "Valorificarea și conservarea prin digitizare a colecțiilor de muzică academică și tradițională din Republica Moldova"
Chişinău, Moldova, 22 februarie 2022

Unele aspecte ale orchestrației în muzica pentru fanfare

CZU: 785.12:781.632

Pag. 76-76

Cazacu Oleg
 
Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice
 
 
Disponibil în IBN: 31 ianuarie 2023


Rezumat

Repertoriul pentru orchestra de fanfară are specificul său, incluzând atât opusuri originale, cât și transcrieri. O mare parte din lucrări sunt preluate din alte genuri muzicale, creații scrise pentru diferite instrumente, orchestră de cameră și cea simfonică, lucrări vocale, fie de cameră, fie vocal-simfonice sau de operă, de asemenea, și muzică populară. Iată de ce, problema orchestrației, adaptării creative la specificul formației de fanfară a unei lucrări, fără a-i știrbi din autenticitate, dar, totodată, a-i conferi originalitate, unicitate dintr-o nouă perspectivă sonoră, este foarte importantă. Componența în exclusivitate din instrumente aerofone a fanfarei ridică anumite cerințe față de transpunerea în execuția ei a diferitor lucrări. Păstrarea echilibrului sonor, a caracterului temelor muzicale, a redării dramaturgiei muzicale, a dinamicii și tempo-ului prin aplicarea altor tehnici de execuție, altor hașuri etc. — iată câteva repere importante pe care se axează muzicianul la preluarea unei lucrări în repertoriul pentru fanfară, dar și la efectuarea unei orchestrații originale. Ne propunem să analizăm câteva lucrări din repertoriul orchestrei de fanfară, având în prim-plan particularitățile orchestrației și aranjamentului realizat.

Cuvinte-cheie
repertoriu pentru orchestra de fanfară, formații de fanfară, instrumente aerofone de fanfară, orchestrația în muzica pentru fanfare