Aportul proteinelor în alimentaţia elevilor din instituţiile preuniversitare cu profil sportiv
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
848 11
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-09 11:32
SM ISO690:2012
FRIPTULEAC, Grigore, RUBANOVICI, Vladislav. Aportul proteinelor în alimentaţia elevilor din instituţiile preuniversitare cu profil sportiv . In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale, 2012, nr. 1(33), pp. 142-148. ISSN 1857-0011.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale
Numărul 1(33) / 2012 / ISSN 1857-0011

Aportul proteinelor în alimentaţia elevilor din instituţiile preuniversitare cu profil sportiv

Pag. 142-148

Friptuleac Grigore, Rubanovici Vladislav
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 2 decembrie 2013


Rezumat

The study has included the results of daily notes for a week of food consume by 212 athletes during winterspring period and by 214 athletes during summer-autumn period. Protein intake in the diet of athletes during the winter-spring and summer-autumn was insufficient behalf of proteins of animal origin and in the same time it was established a surplus of vegetable proteins. The share of total protein requirement coverage for students athletes in winter-spring period values from 75% to 84,8 % for the summer-autumn, and for the sport girls 74,5% during the winter-spring and 80.4% in the summerautumn.

Исследование охватило изучение пищевого дневника за неделю у 212 учеников-спортсменов в зимнеевесенний и 214 – в летнее–осенний период. Потребление белка учениками-спортсменами, как в зимневесенний, так и в летнее–осеннем периодe охарактеризовалось недостатком белков животного происхождения и, одновременно, избытком белков растительного происхождения. Доля покрытия требования общего количества белка для учеников спортсменов в зимневесенний период составила 75% и 84,8 % в летнее–осенний, а для учениц спортменов 74,5% в зимнее–веснний и 80,4% в летнее–осенний период.

Studiul a cuprins anchetarea prin îndeplinirea zilnicului alimentar timp de o săptămână a 212 elevi sportivi, în perioada de iarnă–primăvară, şi 214 – în perioada de vară–toamnă. Aportul proteinelor în raţia alimentară a elevilor sportivi, atât în perioada de iarnă–primăvară, cât şi în cea de vară–toamnă, este în carenţă faţă de normă pe contul proteinelor de origine animală şi, totodată, a fost constatat un surplus pe contul proteinelor de origine vegetală. Ponderea acoperirii necesarului în proteine totale pentru elevii sportivi în perioada de iarnă-primăvară a constituit 75 % şi 84,8 % pentru cea de vară–toamnă, iar pentru elevele sportive de 74,5 % în perioada de iarnă–primăvară şi 80,4 % în cea de vară–toamnă.