Aportul imagistic în diagnosticul uterului Robert
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
277 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-28 11:46
SM ISO690:2012
CUŢITARI, Irina, MISHINA, Anna, HAREA, Patricia. Aportul imagistic în diagnosticul uterului Robert. In: Congres Național al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, 20-22 septembrie 2018, Iași. Iași, România: Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania, 2018, Ediția a 20-a, p. 64. ISBN 978-973-0-27806-4.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Congres Național al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România
Ediția a 20-a, 2018
Congresul "Congresul Național al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România"
Iași, Romania, 20-22 septembrie 2018

Aportul imagistic în diagnosticul uterului Robert


Pag. 64-64

Cuţitari Irina1, Mishina Anna2, Harea Patricia2
 
1 ”Nicolae Testemițanu” State University of Medicine and Pharmacy,
2 Institute of Mother and Child
 
 
Disponibil în IBN: 25 martie 2022


Rezumat

Introducere. Uterul Robert (UR) sau uter septat asimetric reprezintă o anomalie Műlleriană foarte rară, care se caracterizează printr-o 2 cavităţi uterine, dintre care una este închisă. Obstrucţie fluxului menstrual într-o cavitate uterină cauzată de sept uterin duce la formarea hematometrei, hematosalpinxului şi, uniori endometriozei. Principalele manifestări clinice este dismenoree de grad diferit. În literatura de specialitate sunt descrise cazuri unice ale acestei anomalii. Diagnosticul UR cu ajutorul ultrasonografiei 2D şi histerosalpingografiei este foarte dificil şi în mod frecvent este diagnosticat greşit ca uter unicornuat cu cornul rudimentar noncomunicant. Scopul acestui studiu a fost de a aprecia particularităţile radiologice UR în baza imagisticii prin rezonanţa magnetică (IRM).
Material şi metode. În intervalul 1995-2017 au fost identificate un număr de 3 paciente cu UR tratate în secţia ginecologie chirurgicală al IMSP Institutul Mamei şi Copilului. Vârsta medie - 18.8+/-3.8 ani. Pentru clasificarea UR au fost utilizate clasificarea Societăţii Americane de Fertilitate(1989) şi clasificarea VCUAM(2005). Aspectele anatomice uterine au fost analizate cu ajutorul unui sistem de rezonanţa magnetică (Siemens MAGNETOM* Avanto 1,5T, Germany). Imaginile au fost efectuate în ponderaţie T1W şi T2W în plan axial, coronal şi sagital.
Rezultate. Hematometra cauzată de sept vaginal asimetric a fost prezentată în toate cazurile (n=3, 100%). În primul caz UR a fost diagnosticat în timpul operaţiei cezariene: UR a fost combinat cu septul vaginal longitudinal complet, V2b C0 U+ A0 M0. Cele 2 cazuri a UR a fost clasificate ca V0 C0 U+ A0 M0. Toate aceste anomalii se referă la clasa Vb. În toate cazurile UR a fost efectuată excizie totală a septului cu formarea cavităţii uterine unice.
Concluzii. IRM este metoda preferată de imagistică în diagnosticul UR, prezintă cavitatea endometrială și conturul uterin în detalii deosebite. În cazul UR imaginile coronale în ponderaţie T2W sunt ideale pentru demonstrarea septului uterin asimetric. Diagnosticul precoce al acestei afecțiuni este important în ghidarea intervenției chirurgicale adecvate.



Cuvinte-cheie
uterul Robert, sept uterin asimetric, hematometra, IRM