Reabilitarea si renovarea elementelor constructive ale barajului “Ghidighici”
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
284 0
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
627.8(478-22) (1)
Natural waterway, port, harbour and shore engineering. Navigational, dredging, salvage and rescue facilities. Dams and hydraulic power plant (28)
SM ISO690:2012
CRACIUN, Radu. Reabilitarea si renovarea elementelor constructive ale barajului “Ghidighici”. In: Tezele celei de-a : 69-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor, Ed. 69, 20 mai 2016, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2016, Ediția 69, T, p. 122. ISBN 978-9975-64-281-1..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 69, T, 2016
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor"
69, Chişinău, Moldova, 20 mai 2016

Reabilitarea si renovarea elementelor constructive ale barajului “Ghidighici”

CZU: 627.8(478-22)

Pag. 122-122

Craciun Radu
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 6 ianuarie 2022


Rezumat

Prezenta lucrare a fost elaborată în scopul reabilitării şi renovării elementelor constructive ale barajului. Scopul cercetării este determinarea condişiilor şi problemelor întîlnite la reglarea nivelului apei in riul Bic. În prezent cea mai mare problemă, dar nu una excepşională o reprezintă galeria de fund de evacuare a apelor, în cazul în care se va dori evacuarea ar apărea probleme tehnice. Agenşia „Apele Moldovei” afirmă că în prezent nu au fost înregistraşi factori care ar duce la ruperea barajului, din punct de vedere tehnic nu există factori care ar duce la surparea digului, deoarece acesta a fost asigurat cu un grad înalt de securitate, iar de la talpa barajului în aval nu au fost înregistrate elemente ce ar da semne că sunt scurgeri de apă. Termenul de exploatare a lacului de la Ghidighici a expirat încă în anul 2012, iar în ultimii 50 de ani suprafaţa lacului s-a redus de două ori. Lacul este înnămolit aproape 50% – 20 milioane metri cubi de nămol, iar digul necesită reparaţie urgentă. Reabilitarea elementelor constructive ale barajului sunt: 1. Canalul de aducţiune; 2. Evacuatorul de fund dormat din două ţevi de oţel DN 800 mm; 3. Canalul de evacuare cu o lungime de 240 mm până la racodrdarea cu canalul descărcătorului de ape mari; 4. Camera vanelor (câte 2 vane pe fiecare ţeavă); 5. Galeria boltită în care sunt amplasate conductele; 6. Camera de intrare a galeriei în aval de baraj în care se află pompa de drenaj. Lucrările pregătitoare pentru reabilitarea elementelor barajului ü Tranzitarea sanitară în bieful aval (evacuatorul cu sifon); ü Curăţarea intrării în conductele evacuatorului de fund (lucrări scafandrice); ü Astuparea intrării în conducte cu montarea la intrarea în ele a stavilelor temporare; ü Executarea golului în peretele frontal al galeriei; ü Executarea batardoului transversal din sol pe canalul de evacuare; Măsurile de etanşare includ în sine: Curăţirea prin adâncime a crăpăturilor şi fisurilor cu aplicarea ulterioară a materialului hidroizolant ”Penecrit”; Prelucrarea tuturor suprafeţelor interioare a camerei vanelor, galeriei şi a tălpii camerei de intrare cu material hidroizolant sub formă de soluţie lichidă “Penetron”. Lucrările de reabilitare au inceput din luna decembrie anul 2015 termen limita 10 luni. În urma observaşiilor efectuate, menşionăm ca starea barajului lacului de acumulare Ghidighici necesita reabilitarea elementelor constructive. Pentru obţinerea unei calităţii admisibile a apei, este nevoie de a efectua aceste lucrări şi măsuri de protecţie în cel mai apropiat timp. Acest lac de acumulare ar prezenta pericol în viitorul apropiat al oraşului Chisinău pînă şi în r. Anenii Noi.