Experiența și practica medicilor de a transmite veștile rele în comunicarea cu pacienții
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
317 11
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-27 13:50
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
614.253 (166)
Public and professional organization of health (877)
SM ISO690:2012
POSTICA, Ludmila, PANAS, Silvia. Experiența și practica medicilor de a transmite veștile rele în comunicarea cu pacienții. In: Cercetarea și inovarea educației din perspectiva exigențelor actuale ale pieții muncii, 30-31 octombrie 2021, Chişinău. Chişinău: Tipografia UST, 2021, Ediția 1, vol.1, pp. 198-204. ISBN 978-9975-76-369-1.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Cercetarea și inovarea educației din perspectiva exigențelor actuale ale pieții muncii
Ediția 1, vol.1, 2021
Conferința "Cercetarea și inovarea educației din perspectiva exigențelor actuale ale pieții muncii"
Chişinău, Moldova, 30-31 octombrie 2021

Experiența și practica medicilor de a transmite veștile rele în comunicarea cu pacienții

CZU: 614.253

Pag. 198-204

Postica Ludmila12, Panas Silvia3
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“ din Chişinău,
3 Centrul de excelenţă în medicină şi farmacie „Raisa Pacalo”
 
 
Disponibil în IBN: 5 ianuarie 2022


Rezumat

În acest studiu au fost explorate perspectivele, experiențele și practicile medicilor în ceea ce privește transmiterea de vești rele pacienților sau rudelor acestora. Veștile rele sunt definite ca fiind cele care se referă la o situație în care există un sentiment de lipsă de speranță, o amenințare la adresa bunăstării mentale sau fizice a unei persoane, un risc de perturbare a unui stil de viață stabilit sau în care se transmite un mesaj prin care individul are mai puține opțiuni în viața sa. În această abordare, am colectat date dintr-un spital de îngrijire paliativă prin discuții de grup. Dimensiunea eșantionului a fost de 20 de medici cu o experiență de lucru de 1-7 ani în spital. Pentru medicii cu mai puțină experiență a fost dificil să relateze despre veștile rele, dar, odată cu experiența, le-a fost relativ mai ușor. Medicii au explicat faptul că a fost dificil să comunice vești rele pacienților tineri, precum și persoanelor mai puțin educate. Dificultatea de a anunța veștile rele reese din cauza unui cadru și a unei strategii inadecvate de comunicare în acest sens. Acest studiu oferă o perspectivă asupra unei serii de strategii și abilități adaptate și utilizate de medici (atât juniori, cât și seniori) în legătură cu comunicarea veștilor rele. Rezultatele consolidează și perfecționează imperativul de a continua formarea pentru a aborda impactul comunicării veștilor rele din perspectiva medicului pentru a îmbunătăți performanța acestei sarcini dificile.

This study explored the Doctor’s perspectives, experiences and practices in relation to breaking bad news (BBN) to patients or relatives.The bad news is defined as one which is pertaining to a situation where there is a feeling of no hope, a threat to a person's mental or physical well-being, a risk of upsetting an established lifestyle or where a message is given which conveys to individual fewer choices in his or her life. In this phenomenal qualitative approach, we collected data from a tertiary care hospital by focus group discussion. The sample size was 30 doctors with 1-8 years of working experience in the hospital. For less experienced doctors it was difficult to break the bad news but with experience, they found it relatively easier. Doctors explored that it was difficult to break news about young patients and children as well as too uneducated people. It is difficult to break due to an inappropriate setting and strategy. It's not a divine force; we can learn it by improving our communication skills. This study provides an insight into a range of different strategies and coping skills using by the doctors (junior and seniors both) in relation to BBN. The results reinforce and refine the imperative for further training to address the impact of BBN from the doctor's perspective if the performance of this critical task is to be improved.

Cuvinte-cheie
Vești rele, instruire calitativă, experiența medicilor,

Breaking Bad News, qualitative study, doctor’s experience