Sporirea valorii nutritive a băuturilor de fructe prin fortificare cu micro- şi macroelemente
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
364 46
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-19 03:19
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
664.8 (102)
Preservation of organic edible substances. Candying, crystallizing. Sterilization. Pasteurization. Canning. Freeze-drying. Preservation of plant, vegetable products (95)
SM ISO690:2012
PÎRGARI, Elena, POPEL, Svetlana, PARŞACOVA, Lidia, COLESNICENCO, Alexandra, DRAGANOVA, Elena, ALBUL (ZÎREANOVA), Elena, VÎCEROVA, Larisa. Sporirea valorii nutritive a băuturilor de fructe prin fortificare cu micro- şi macroelemente. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2021, nr. 1(85), pp. 14-19. ISSN 1857-3142. DOI: https://doi.org/10.53082/1857-3142.21.85.03
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia
Numărul 1(85) / 2021 / ISSN 1857-3142

Sporirea valorii nutritive a băuturilor de fructe prin fortificare cu micro- şi macroelemente

DOI:https://doi.org/10.53082/1857-3142.21.85.03
CZU: 664.8

Pag. 14-19

Pîrgari Elena, Popel Svetlana, Parşacova Lidia, Colesnicenco Alexandra, Draganova Elena, Albul (Zîreanova) Elena, Vîcerova Larisa
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 17 noiembrie 2021


Rezumat

În lucrare s-a argumentat necesitatea fortificării băuturilor de fructe cu micro- şi macroelemente. S-au selectat cei mai potriviți compuşi ai fierului şi ai calciului pentru fortificare, tipul băuturilor şi s-au argumentat ştiinţific dozele introducerii acidului ascorbic necesare pentru asimilarea fierului. S-a demonstrat necesitatea alegerii tipului de băuturi pentru fortificare în funcție de gradul de limpezire şi selectarea compuşilor macro- şi microelementelor după compatibilitatea cu compoziţia băuturilor. Sunt prezentate rezultatele determinării caracteristicilor organoleptice şi fizico-chimice ale băuturilor fortificate în scopul stabilirii termenului de valabilitate.

The article argued the necessity to fortify fruit drinks with micro- and macroelements. Were scientifically argued the most suitable compounds for fortification – iron and calcium, were selected the type of beverage, and the doses of the introduction of ascorbic acid required for the assimilation of iron. Was demonstrated the necessity to choose the type of fortification drinks according to the degree of clarification and the selection of macro compounds and microelements according to the compatibility with the composition of the drinks. The results of the determinations of the organoleptic and physicochemical characteristics of the fortified drinks are presented in order to establish the expiration date.

Cuvinte-cheie
băutură fortificată, microelemente, Vitamine, doza recomandată, grad de integritate,

beverage fortified, microelements, vitamins, recommended dose, degree of integrity