Influence of the biological particularities of the new varieties introduced from the world collection on fruit quality
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
371 4
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-12 12:29
SM ISO690:2012
NEGRU, Ion. Influence of the biological particularities of the new varieties introduced from the world collection on fruit quality. In: Lucrări Ştiinţifice. Seria Horticultură, 2020, vol. 63, pp. 63-68. ISSN 1454-7376.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Lucrări Ştiinţifice. Seria Horticultură
Volumul 63 / 2020 / ISSN 1454-7376 /ISSNe 2069-8175

Influence of the biological particularities of the new varieties introduced from the world collection on fruit quality

Influenţa particularităţilor biologice ale soiurilor noi introduse de cais din colecţia mondială asupra calităţii fructelor


Pag. 63-68

Negru Ion
 
State Agrarian University of Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 9 noiembrie 2021


Rezumat

The researches were carried out in the orchard of the company “Agroparc Management” LLC, during the 2019 year. Apricot trees were planted in the spring of 2015. The object of the research was the apricot trees Wonder Cot, Spring Blush, Magic Cot, Lilly Cot, Pinkcot, Perle Cot, Orange Red, Sweet Cot, Big Red, Kyoto, Faralia and Farbaly varieties , grafted on the Mirobalan 29C rootstock. It was established that the biological peculiarities of the variety influence on morphological parameters, shape index and redistribution of fruits in various quality classes.

Cercetările s-au efectuat în livada întreprinderii SRL „Agroparc Management”, în perioada anului 2019. Plantarea pomilor de cais s-a efectuat în primăvara anului 2015. Obiect al cercetărilor au fost pomii soiurilor de cais Wonder Cot, Spring Blush, Magic Cot, Lilly Cot, Pinkcot, Perle Cot, Orange Red, Sweet Cot, Big Red, Kioto, Faralia şi Farbaly, altoiţi pe portaltoiul Mirobalan 29C. S-a stabilit că particularităţile biologice a soiului influenţează parametrilor morfologici, indicele de formă şi redistribuirii fructelor în diverse clase de calitate.

Cuvinte-cheie
Apricot, variety, weight, shape index, Quality,

cais, soi, Greutate, indicele de formă, calitate