Screening-ul materialului transgen in produse alimentare
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
537 6
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-05 20:06
SM ISO690:2012
PORT, Angela, NECHIFOR, Victoria. Screening-ul materialului transgen in produse alimentare. In: Biotehnologii avansate – realizări şi perspective: Simpozionul ştiinţific naţional cu participare internaţională, 24-25 octombrie 2013, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2013, Ediția III-a, p. 58.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biotehnologii avansate – realizări şi perspective
Ediția III-a, 2013
Simpozionul "Biotehnologii avansate – realizări şi perspective"
Chişinău, Moldova, 24-25 octombrie 2013

Screening-ul materialului transgen in produse alimentare


Pag. 58-58

Port Angela, Nechifor Victoria
 
Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 19 martie 2020


Rezumat

În ultimii ani, au fost elaborate şi aprobate la nivel internaţional şi local un număr mare de legi şi directive privind reglementarea activităţilor de obţinere, transport, comercializare şi analiză a OMG (organisme modificate genetic). Însă, atât marile companii biotehnologice, autorităţile abilitate în monitorizarea şi controlul produselor tehnologiilor noi, cât şi consumatorii au avut şi continuă sa aibă unele divergenţe legate de aspectul analitic al acestor reglementări. Unele laboratoare au elaborat metode de analiză bazate pe detecţia alogenelor utilizând tehnica de amplificare (polymerase chain reaction), altele s-au orientat pe identificarea produselor de expresie prin analize imunoenzimatice. De aceea, pornind de la potenţialul impact socio-economic al OMG, este important ca determinările analitice ale prezenţei/absenţei transgenelor în seminţe şi produse agricole să fie efectuate în laboratoare de cercetare, dotate cu echipament adecvat şi tehnologii conform standardelor naţionale şi internaţionale. Deşi în Moldova nu există centre ştiinţifice, care ar obţine organisme modificate genetic, acestea ajung la consumatori prin importul în ţară a produselor alimentare, fructelor, legumelor etc., iar pe câmpurile agricole – prin procurarea din străinătate a materialului semincer. Astfel, testarea prezenţei materialului modificat genetic în culturile agricole şi în produsele derivate rămâne a fi o prioritate strategică pentru Republica Moldova. În prezent, în cadrul Centrului Biologie Moleculară al Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, la solicitarea persoanelor fizice, au fost realizate mai multe teste de screening privind materialul transgen în diverse produse agricole. Testarea probelor a fost efectuată conform protocolului standard privind screening-ul plantelor modificate genetic, utilizând primeri specifici pentru identificarea promotorului 35ScaMV. Izolarea ADN-ului s-a efectuat după Murray, 1980. Reacţia PCR a fost efecuată la termocicler-ul AmpliTaq al firmei Applied Biosytem. Astfel, analiza unor produse autohtone: roşii, cartofi, soia, porumb, ceapă, morcov a relevat prezenta materialului transgen în cazul a două varietăţi de cartof. Screening-ul produselor de import selectate arbitrar: tuberculi de cartofi, roşii, morcovi, castraveţi, banane şi legume congelate: cartofi, orez, mazăre, porumb, ardei roşu, morcov, păstăi, conopidă a pus in evidenţă prezenta unor secvenţe alogene la castraveţi, roşii şi conopidă.