Aprecieri fenotipice şi genotipice la soiurile de fasoliţă (Vigna unguiculata (L.) Walp.)
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
819 15
Ultima descărcare din IBN:
2021-08-02 11:37
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
575:633.35 (1)
Genetică generală. Citogenetică generală (427)
Plante de nutreț cu excepţia ierburilor (120)
SM ISO690:2012
CELAC, Valentin. Aprecieri fenotipice şi genotipice la soiurile de fasoliţă (Vigna unguiculata (L.) Walp.). In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2018, nr. 1(48), pp. 59-62. ISSN 1857-0461.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 1(48) / 2018 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Aprecieri fenotipice şi genotipice la soiurile de fasoliţă (Vigna unguiculata (L.) Walp.)

Phenotypic and genotypic appraisals of cowpea varieties (Vigna unguiculata (L.) Valp.)

CZU: 575:633.35

Pag. 59-62

Celac Valentin
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 14 mai 2018


Rezumat

Cercetările genetice şi de ameliorare denotă că fasoliţa posedă o adaptabilitate înaltă, potenţialul caracterelor fenotipice, genotipice ale plantelor se realizează în condiţiile pedoclimatice ale Moldovei, ea poate fi introdusă cu succes în agricultură. Pentru diversificarea culturilor agricole producătoare de proteină, utilizarea lor în alimentație şi procesare este oportună cultivarea soiurilor omologate de fasoliţă Dina şi Ina, elaborate la Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor. Ameliorarea fasoliţei prevede utilizarea caracterelor cu heritabilitate înaltă: perioada de vegetaţie, talia plantei, numărul ramurilor pe plantă, lungimea păstăii şi masa boabelor

The genetic and amelioration researches found that the morphobiological, phytotechical features of cowpea correspond to the pedoclimatic requirements of Moldova and this culture can be introduced with efficiency in agriculture. For the diversification of valuable crops, their use in food and canning industry, we propose the cultivation of Dina and Ina introductions varieties developed within the Institute of Genetics, Physiology and Protection of Plants. Successful of amelioration of the cowpea requires the use of high heritability characters: the growing season, the plant’s size, the number of branches per plant, the length of the pods and hundred seed weight. 

Cuvinte-cheie
fasoliţa, heritabilitate.,

fenotip, genotip, ameliorare, soi, productivitate