Corelația dintre microbiota intestinală și obezitate
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
69 4
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-19 11:18
SM ISO690:2012
ŞEREMET, Aristia, BACINSCHI-GHEORGHIȚA, Stela, VUDU, Stela. Corelația dintre microbiota intestinală și obezitate. In: Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță, Ed. 1, 18-20 octombrie 2023, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2023, p. 367. ISSN 2345-1476.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță 2023
Conferința "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță"
1, Chişinău, Moldova, 18-20 octombrie 2023

Corelația dintre microbiota intestinală și obezitate

The correlation between the intestinal microbiota and obesity


Pag. 367-367

Şeremet Aristia, Bacinschi-Gheorghița Stela, Vudu Stela
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 11 ianuarie 2024


Rezumat

Introducere. Studiile recente au relatat, că microbiota intestinală participă în procesele metabolice ale organismului, iar disbioza poate fi un factor declanșator pentru boli metabolice. Numeroase cercetări au stabilit corelația dintre microflora intestinală, masa corporală, țesutul adipos și sensibilitatea la insulină. Scopul studiului. Elucidarea influenței microbiotei intestinale asupra riscului de dezvoltare a obezității. Material și metode. Au fost selectate și analizate publicațiile științifice din baza de date Pubmed din ultimii 5 ani prin utilizarea cuvintelor „obezitate”, „microbiotă intestinală”. Rezultate. Studii experimentale și clinice au demonstrat modificări specifice ale microbiotei prin creșterea proporțională a familiei Firmicutes și o scădere celei a Bacteroidetes în cazul obezității. Concomitent, a fost raportată și o creștere a numărului de specii Gram-negative și o scădere a bacteriilor antiinflamatoare în microflora intestinală. Unele studii au arătat că la subiecții cu o flora bacteriană săracă s-au evidențiat nivele mai mari de proteină C reactivă și leptine, dislipidemie, rezistență la insulină, creștere în greutate și un fenotip inflamator mai marcat. Concluzii. Dereglarea microbiotei intestinale poate afecta formarea acizilor grași responsabili de secreția GLP-1 în intestin, eliberarea de insulină din pancreas, golirea gastrică, sațietatea, masa corporală, integritatea barierei intestinale, endotoxemia, glicemia, insulinemia și inflamația.

Background. Recent studies have reported that the intestinal microbiota participates in the body’s metabolic processes, and dysbiosis can be a trigger for metabolic diseases. Numerous researches have established the correlation between intestinal microbiota; body mass, adipose tissue and insulin sensitivity. Objective of the study. To elucidate the influence of the intestinal microbiota on the risk of developing obesity. Materials and methods. The scientific publications from the Pubmed database from the last 5 years were selected and analyzed using the keywords „obesity”, „intestinal microbiota”. Results. Experimental and clinical studies have demonstrated specific changes in the microbiota through a proportional increase in the Firmicutes family and a decrease in Bacteroidetes in obesity. Concomitantly, an increase in the number of Gram-negative species and a decrease in anti-inflammatory bacteria in the intestinal microflora have also been reported. Some studies have shown that subjects with a poor bacterial flora have higher levels of C-reactive protein and leptin, dyslipidemia, insulin resistance, weight gain, and a more marked inflammatory phenotype. Conclusions. Dysregulation of gut microbiota can affect the formation of fatty acids responsible for GLP-1 secretion in the gut, insulin release from the pancreas, gastric emptying, satiety, body mass, gut barrier integrity, endotoxemia, glycaemia, insulinemia, and inflammation.

Cuvinte-cheie
microbiota intestinală, obezitate, hiperglicemie, hiperinsulinemie.,

intestinal microbiota, obesity, hyperglycemia, hyperinsulinemia.