Vinificația artizanală: între tradiții și experiment ...
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
129 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-12 12:36
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
[663.2+634.8](478) (1)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (448)
Viticultură. Viță de vie. Vii (636)
SM ISO690:2012
LUCA, Nicolae. Vinificația artizanală: între tradiții și experiment .... In: Tradiţii. Tehnologii. Simboluri, 25-26 mai 2023, Chişinău. Chişinău: Tipografia "Artpoligraf", 2023, Ediţia 1-a, pp. 41-50. ISBN 978-9975-3623-2-0.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tradiţii. Tehnologii. Simboluri
Ediţia 1-a, 2023
Conferința "Tradiţii. Tehnologii. Simboluri"
Chişinău, Moldova, 25-26 mai 2023

Vinificația artizanală: între tradiții și experiment ...

CZU: [663.2+634.8](478)

Pag. 41-50

Luca Nicolae
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 24 noiembrie 2023


Rezumat

Potențialul soiului de vita-de-vie Delaware de a produce vinuri de calitate, împreună cu adaptabilitatea la diferite condiții de sol și climă, face să fie o alegere bună pentru viticultorii din Republica Moldova care doresc să producă vinuri artizanale. Cultivarea necesită atenție și îngrijire pentru a se asigura o productivitate ridicată și struguri de calitate superioară. Specificul producției vinului din soiul de viță-de-vie Delaware este reprezentat de utilizarea strugurilor maturați la momentul optim, fermentarea mustului, maturarea în butoaie din lemn, clarificarea ulterioară. Vinul produs are un gust dulce și aromat. Vinurile produse din Delaware sunt cunoscute pentru aroma lor intensa și gustul dulce, care le face să fie ideale pentru consumul direct sau pentru a fi folosite în amestecuri pentru a îmbunătăți calitatea altor vinuri, fiind înalt apreciate de către consumatori. Desfășurând cercetările în zona Centru a Republicii Moldova, au fost realizate activități de durată în teren și un veritabil experiment. A fost produs, firesc etapizat, vinul artizanal Dolivar, în condițiile unei gospodării, în r-nul Călărași.

Cuvinte-cheie
tehnologii tradiționale, terroir, soiul Deliware, vin artizanal, de vițăde-vie