Salt intake and raised blood pressure in Israel
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
242 0
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
[613.2+616.12-008.331.1](569.4) (1)
SM ISO690:2012
LOPATO, Egor. Salt intake and raised blood pressure in Israel. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova, 2022, nr. 3 An.1(29), p. 84. ISSN 2345-1467.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova
Numărul 3 An.1(29) / 2022 / ISSN 2345-1467

Salt intake and raised blood pressure in Israel

Consumul de sare și tensiunea arterială crescută în Israel

CZU: [613.2+616.12-008.331.1](569.4)

Pag. 84-84

Lopato Egor
 
”Nicolae Testemițanu” State University of Medicine and Pharmacy
 
 
Disponibil în IBN: 24 noiembrie 2022


Rezumat

Background. Hypertension is responsible for 12.8% of the total death worldwide, and high salt intake is one of the main risk factors for hypertension. Decreasing in salt intake can contribute to a significant reduction in hypertension, and morbidity and mortality. Objective of the study. To summarize the existing data and publications on salt intake and blood pressure in Israeli population and to describe the current situation. Material and Methods. Electronic databases PubMed and Google Scholar and MoH of Israel website were searched for articles and data reporting on salt intake and blood pressure in Israel. Search was done using key words and was limited to the information published in English and Hebrew. Results. Mean salt intake was 9.76 g/day in adults and 12.0 g/day in adolescents. The average intake of salt was higher in men (12.04 g/day) than women (9.3 g/ day) (p < 0.001). Sodium density was linked to hypertension. One fifth of population reported being diagnosed by a physician with raised blood pressure with no difference between men and women. There was an overall increase in the prevalence of reported physician-diagnosed raised blood pressure by 34% between 2004 and 2014, particularly in men (both Jewish and Arab) and Arab women – by almost 50%. Salt reduction initiatives and hypertension prevention and control measures were implemented. Conclusion. Salt intake was more than twice as higher than the recommended level in adults and adolescents. Awareness increasing and implementation of a healthy food environment could be effective in reducing salt intake and hypertension.

Introducere. Hipertensiunea este responsabilă de 12,8% din totalul deceselor la nivel mondial, aportul mare de sare fiind unul dintre principalii factori de risc. Scăderea aportului de sare poate contribui la reducerea hipertensiunii și a morbidității și mortalității. Scopul lucrării. Rezumarea datelor și a publicațiilor existente privind consumul de sare și tensiunea arterială în populația israeliană și descrierea situației actuale. Material și metode. Au fost efectuate căutări în bazele de date electronice PubMed și Google Scholar și pe pagina web a Ministerului Sănătății din Israel în vederea identificării articolelor și datelor despre consumul de sare și tensiunea arterială în Israel. Căutarea s-a făcut folosind cuvinte cheie și s-a limitat la informațiile publicate în engleză și ebraică. Rezultate. Aportul mediu de sare a constituit 9,76 g/zi la adulți și 12,0 g/zi la adolescenți. Acesta a fost mai mare la bărbați (12,04 g/zi) decât la femei (9,3 g/zi) (p < 0,001). Densitatea sodiului a fost legată de hipertensiune. O cincime din populație a raportat că a fost diagnosticată de un medic cu tensiune arterială crescută, fără nicio diferență între bărbați și femei. Prevalența tensiunii arteriale crescute diagnosticate a crescut în general cu 34% între 2004 și 2014, în special la bărbați (atât evrei, cât și arabi) și femei arabe - cu circa 50%. Au fost implementate inițiative de reducere a sării și de prevenire și control al hipertensiunii. Concluzii. Consumul de sare la adulți și adolescenți a fost de peste două ori mai mare decât nivelul recomandat. Creșterea gradului de conștientizare și implementarea unui mediu alimentar sănătos ar putea fi eficiente în reducerea consumului de sare și a hipertensiunii.

Cuvinte-cheie
salt intake, blood pressure, Israel,

aportul de sare, tensiunea arterială, Israel