Realizările și obstacolele în acordul de asociere UE-Moldova și ZLSAC
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
339 10
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-24 12:18
SM ISO690:2012
BARCUȚA, Adriana. Realizările și obstacolele în acordul de asociere UE-Moldova și ZLSAC. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 29-31 martie 2022, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2022, Vol.2, pp. 338-342. ISBN 978-9975-45-828-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor
Vol.2, 2022
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor"
Chișinău, Moldova, 29-31 martie 2022

Realizările și obstacolele în acordul de asociere UE-Moldova și ZLSAC


Pag. 338-342

Barcuța Adriana
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 2 august 2022


Rezumat

Republica Moldova și Uniunea Europeană au o relație de cooperare etapizată ce a început cu mult mai devreme de la semnarea Acordului de Asociere. Etapizarea constă în cercetarea și informarea în profunzime, dar și caracterizarea în complexitate a relațiilor bilaterale, iar fiecare etapă fiind înregistrată în acorduri și documente semnate. Este necesar de menționat că Acordul de asociere este un pas bine chibzuit, deoarece progresul înregistrat a fost unul succesiv, reieșind din necesitatea argumentată obiectiv și evaluată de către UE, bazându-se pe experiențele anterioare. În acest sens Republica Moldova de pe urma asocierii a beneficiat de o serie de reforme susținute de UE în următoarele domenii: politica externă și de securitate; justiție, libertate și securitate; politica socială și egalitate de șanse; politica de transport; politica de mediu; comerț și creare de comerț, crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător; etc. Pe lângă realizările obținute este inevitabil existența unui șir de obstacole de ordin subiectiv și contextual, create de actorii interni.

Cuvinte-cheie
Acord de Asociere, ZLSAC (Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător), dezvoltare economică, export, migraţie, cooperare