Soiuri de struguri de selecție nouă pentru producerea vinurilor spumante
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
436 8
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-22 09:44
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.252 (51)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (444)
SM ISO690:2012
ROȘCA, Oleg. Soiuri de struguri de selecție nouă pentru producerea vinurilor spumante. In: Tezele celei de-a : 71-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, Ed. 71, 20 mai 2018, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2018, Ediția 71, T, pp. 15-16. ISBN 978-9975-64-283-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 71, T, 2018
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
71, Chişinău, Moldova, 20 mai 2018

Soiuri de struguri de selecție nouă pentru producerea vinurilor spumante

CZU: 663.252

Pag. 15-16

Roșca Oleg
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 19 ianuarie 2022


Rezumat

Una din direcțiile principale de dezvoltare a ramurii vitivinicole a Republicii Moldova la momentul actual este ameliorarea calității producției finite destinate exportului pe piețile internaționale. Cerințele de bază către vinurile destinate exportului sunt calitățile înalte organoleptice, corespunderea indicilor fizico-chimici rigoriilor țărilor importatoare și starea înaltă igienică a producției finite. Conform opiniilor unor savanți-viticultori din țară și peste hotare, calitatea înaltă a vinurilor în mare masură depinde de soiul de struguri și nivelul de agrotehnică în plantațiile viticole destinate prelucrării industriale a strugurilor pentru vinuri O direcție actuală în domeniul producerii vinurilor spumante este studierea și promovarea soiurilor de struguri de selecție nouă pentru producerea vinurilor spumante de înaltă calitate, în scopul lărgirii sortimentului producției vinicole, creșterii volumului acestor vinuri pe piață. Soiurile de struguri de selecție nouă (Viorica, Floricica, Hibernal, Muscat de Ialoveni și al.) dispun de calități înalte și prețioase din punct de vedere biologic și sunt dispuse pentru cultivarea în producere în cultura neprotejată. Aceste soiuri posedă rezistență sporită la diferite boli și la condițiile climaterice nefavorabile, ce permite cultivarea lor cu aplicare redusă de tratări chimice. În același timp ele sunt mai puțin studiate, în special tehnologia de cultivare și postulterioara utilizare a lor în procesare, ceea ce ar permite valorificarea potențialului lor la producerea diferitor tipuri de vinuri. La momentul actual conform SM 84:2015 "Struguri proaspeți destinați prelucrării industriale. Specificații", la producerea vinurilor spumante albe sunt recomandate pentru utilizare astfel de soiuri de selecție nouă, ca Floricica, Viorica, Hibernal și Bianca. Rezultatele experimentale obținute au demonstrat, că cupajarea vinurilor din soiurile de selecție nouă cu soiurile clasice europene contribuie la ameliorarea și sporirea calității vinurilor spumante albe obținute. Analiza indicilor fizico-chimici și de spumare a demonstart, că se poate recomanda utilizarea vinurilor din soiurile de selecție nouă în raportul pînă la 60% în cupaje pentru producerea vinurilor spumante albe, iar cota parte a soiurilor europene reprezintă pînă la 40%. În baza rezultatelor obținute au fost elaborate instrucțiunile tehnologice de producere a vinurilor spumante albe demiseci și demidulci: ”Floral” (Viorica ( min.60%) + Aligote ( max.40%)) și ”Floarea Viei” (Floricica (min.60%) + Chardonnay (max.40%)). Elaborarea acestor instrucțiuni tehnologice va permite utilizarea pe scara industrială a soiurilor de selecție nouă a INVV pentru producerea vinurilor spumante albe.