Variaţia conţinutului în compuşi cu valoare nutraceutică din măceşe provenite din flora spontană de pe raza ocolului silvic Dărmăneşti (Bacău)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
234 13
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-02 10:16
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
630.232.33(498) (1)
Silvicultură (331)
SM ISO690:2012
COLŢUN, Ionuţ. Variaţia conţinutului în compuşi cu valoare nutraceutică din măceşe provenite din flora spontană de pe raza ocolului silvic Dărmăneşti (Bacău). In: Tezele celei de-a : 70-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor, 20 mai 2016, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2017, p. 19. ISBN 978-9975-64-283-5..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a 2017
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor"
Chişinău, Moldova, 20 mai 2016

Variaţia conţinutului în compuşi cu valoare nutraceutică din măceşe provenite din flora spontană de pe raza ocolului silvic Dărmăneşti (Bacău)

CZU: 630.232.33(498)

Pag. 19-19

Colţun Ionuţ
 
Universitatea "Transilvania" din Braşov
 
 
Disponibil în IBN: 18 ianuarie 2022


Rezumat

Rezultatele prezentate se referă la variaţia conţinutului în compuşi cu valoare nutraceutică din măceşe provenite din flora spontană de pe raza Ocolului Silvic Dărmăneşti (Bacău). Scopul cercetărilor a fost de a reliefa diferenţele în ceea ce priveşte conţinutul de vitamine şi glucide sau aciditatea fructelor de măceş. Pentru realizarea scopului propus au fost înaintate următoarele obiective: · identificarea celor mai importante specii, din punct de vedere silvicultural, din genul Rosa, răspândite în România şi judeţul Bacău; · stabilirea posibilităţii de valorificare a fructelor de măceşe; · determinarea conţinutului de vitamina C şi A, a acidităţii şi a conţinutului de glucide. Cercetările de teren s-au realizat în raza de gospodărire a Ocolului Silvic Dărmăneşti, Bacău şi în Laboratorul facultăţii. Fructele supuse analizei au fost recoltate din 4 zone distincte. Prima zonă face parte din fondul forestier şi este o zonă ce a fost parcursă cu tratamentul tăierilor progresive. A doua zonă este o fâneaţă unde tufele sunt păşunate anual primăvara şi toamna. A treia zonă este un teren degradat unde măceşul, alături de cătina alba, a fost folosită ca specie fixatoare de sol. Ultima zonă se află pe malul râului Uz, unde pânza freatică se află la mica adâncime. Ca metode de lucru în laborator, s-au folosit următoarele: pentru determinarea concentraţiei de vitamina C - metoda iodometrică; pentru identificarea vitaminei A - metoda colorimetrică; pentru determinarea acidităţii-metoda clasică; pentru determinarea conţinutului de glucide-metoda refractometrică. Analizele au fost făcute pe materialul proaspăt recoltat cât şi pe materialul uscat (uscat pe cale naturală). În baza rezultatelor obţinute s-a constatat: · conţinutul de vitamina C: Fructe proaspete: SP1-120 mg/100g, SP2-111 mg/100g, SP3-130 mg/100 g, SP4-94 mg/100g, se poate observa că maximul a fost atins la fructele recoltate de pe terenul degradat unde măceşul a îndeplinit un dublu rol, iar minimul a fost atins la fructele recoltate de pe terenul unde pânza freatică a fost la mică adâncime; · conţinutul de vitamina A: constatăm că maximul a fost atins la probele recoltate din suprafaţa de probă numărul 3, iar minimul a fost atins la probele recoltate din suprafaţa de probă numărul 2; · aciditatea: 1,2 ml acid/100 g fructe; · conţinutul de glucide: 27,5 mg/100 g fructe, ceste valori nu au variat semnificativ în funcţie de suprafeţele de probă şi nici in funcţie de starea materialului analizat; Rezultatele cercetărilor au permis formularea următoarelor concluzii: · în cazul fructelor uscate, concentraţia de vitamina C s-a redus la o treime din concentraţia iniţială; · pentru o valorificare rentabilă a vitaminei C, fructele trebuie să fie prelucrate imediat după recoltare; · dintr-o masă iniţială de fructe se obţine 38% pulbere de exocarp, 52% pulbere de seminţe şi 10% impurităţi.