Studiul calitativ şi cantitativ al mierii
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
368 25
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-25 02:29
SM ISO690:2012
ŞARGAROVSCHI, Sergiu. Studiul calitativ şi cantitativ al mierii. In: Spre viitor, Ed. 4, 13 noiembrie 2010, Chişinău. Chişinău: AȘM, 2010, Ediția 4, p. 17.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Spre viitor
Ediția 4, 2010
Conferința "Spre viitor"
4, Chişinău, Moldova, 13 noiembrie 2010

Studiul calitativ şi cantitativ al mierii


Pag. 17-17

Şargarovschi Sergiu
 
Liceul Academiei de Ştiinţe din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 2 octombrie 2021


Rezumat

Miere-lichid siropos zaharat, produs de albine din nectar şi depozitat în faguri ca hrană de rezervă. Are culoare variată, între galbenă-deschisă şi brună închisă, gust dulce şi aromă specifică florilor de la care a fost cules nectarul. Lucrarea prezintă o sinteză amplă a metodelor şi procedeelor de analiză calitativă şi cantitativă a speciilor componente în miere de diferite tipuri. În lucrare sunt prezentate rezultatele determinării cantităţii de nitraţi prin metoda potenţionometrică(nici o probă de miere nu depăşeşte norma de 60 ppm stabilită de STAS), masa de cenuşă, am studiat metodele de determinare a falsificării identificând hidroximetilfurfurolului (HMF) prin reacţia Fiehe, pH, aciditatea mierii. Este descrisă metodica experimentelor efectuate.Toate datele obţinute au fost comparate cu standardele stabilite de STAS. După finisarea experimentelor constatat că din cele trei probe de miere ( de mai, de vară şi de floarea soarelui) numai în una din acestea a fost găsit zahăr invertit, ceilalţi parametri situându-se în normele stabilite.

Cuvinte-cheie
titrare, hidroximetilfurfurol, metoda potentionometrică