Articolul precedent |
Articolul urmator |
276 4 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-12 18:45 |
SM ISO690:2012 SAJIN, Elena. Aspecte igienice ale alimentației reale ale persoanelor de vârsta a treia din azilul de bătrâni. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2015, Chișinău1. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2015, p. 265. ISBN 978-9975-3168-4-2. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2015 | ||||||
Conferința "-" Chișinău1, Moldova, 21 iunie 2015 | ||||||
|
||||||
Pag. 265-265 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. Odată cu îmbătrânirea, în organism apar procese de declin inevitabil, factorii nutriţionali jucând un rol important în menținerea sănătății. Scopul lucrării. Studierea alimentaţiei reale organizate a unui grup de persoane în etate. Material şi metode. A fost studiată alimentația reală a persoanelor de vârsta a treia de la azilul republican pentru invalizi şi pensionari din mun. Chişinău în baza analizei meniurilor de repartiție pe parcursul a trei ani în perioadele de iarnă – primăvară şi vară – toamnă. Rezultate. Pentru toată perioada luată în studiu, valoarea energetică a rațiilor alimentare a fost, în medie, de 3169,5 kcal, aceasta fiind furnizată de 131,2 g de proteine, inclusiv de origine animală – 53,7 g (40,9%), 114,3 g de lipide, inclusiv de origine vegetală – 44,1g (38,6% ) şi 426,2 g de glucide. Valoarea energetică a fost mai sporită în perioada de vară – toamnă (în medie, 3285,8 kcal), spre deosebire de perioada de iarnă – primăvară(în medie de 3053,3 kcal ). Raportul dintre proteine, lipide şi glucide a fost de 1:0,9:3,2. Conținutul diverselor vitamine în rațiile alimentare zilnice a fost, în medie, următorul: A – 1,92 mg (inclusiv 0,2 mg de caroten), B1 – 2 mg, B2 – 2,04 mg, PP – 23,3 mg, C – 65,2 mg. Aportul mediu de calciu a fost de 895,2 mg, magneziu – 525,4 mg, fosfor – 1757, 9 mg şi fier – 24,5 mg. Raportul dintre calciu, fosfor şi magneziu a fost de 1:2,0:0,6. Concluzii. (1) Pe parcursul întregii perioade de cercetare valoarea energetică a rațiilor alimentare a fost sporită față de recomandări. (2) Totodată s-a constatat o pondere joasă a proteinelor de origine animală şi, din contra, înaltă – de uleiuri vegetale. Nu este respectat, în special, raportul dintre calciu, fosfor şi magneziu. |
||||||
Cuvinte-cheie alimentația reală, persoane în etate, real nutrition, elderly persons |
||||||
|