Aspecte igienice ale alimentației reale ale persoanelor de vârsta a treia din azilul de bătrâni
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
276 4
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-12 18:45
SM ISO690:2012
SAJIN, Elena. Aspecte igienice ale alimentației reale ale persoanelor de vârsta a treia din azilul de bătrâni. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2015, Chișinău1. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2015, p. 265. ISBN 978-9975-3168-4-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2015
Conferința "-"
Chișinău1, Moldova, 21 iunie 2015

Aspecte igienice ale alimentației reale ale persoanelor de vârsta a treia din azilul de bătrâni

Aspects of real nutrition of elderly persons in nursing home


Pag. 265-265

Sajin Elena
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 3 august 2021


Rezumat

Introducere. Odată cu îmbătrânirea, în organism apar procese de declin inevitabil, factorii nutriţionali jucând un rol important în menținerea sănătății. Scopul lucrării. Studierea alimentaţiei reale organizate a unui grup de persoane în etate. Material şi metode. A fost studiată alimentația reală a persoanelor de vârsta a treia de la azilul republican pentru invalizi şi pensionari din mun. Chişinău în baza analizei meniurilor de repartiție pe parcursul a trei ani în perioadele de iarnă – primăvară şi vară – toamnă. Rezultate. Pentru toată perioada luată în studiu, valoarea energetică a rațiilor alimentare a fost, în medie, de 3169,5 kcal, aceasta fiind furnizată de 131,2 g de proteine, inclusiv de origine animală – 53,7 g (40,9%), 114,3 g de lipide, inclusiv de origine vegetală – 44,1g (38,6% ) şi 426,2 g de glucide. Valoarea energetică a fost mai sporită în perioada de vară – toamnă (în medie, 3285,8 kcal), spre deosebire de perioada de iarnă – primăvară(în medie de 3053,3 kcal ). Raportul dintre proteine, lipide şi glucide a fost de 1:0,9:3,2. Conținutul diverselor vitamine în rațiile alimentare zilnice a fost, în medie, următorul: A – 1,92 mg (inclusiv 0,2 mg de caroten), B1 – 2 mg, B2 – 2,04 mg, PP – 23,3 mg, C – 65,2 mg. Aportul mediu de calciu a fost de 895,2 mg, magneziu – 525,4 mg, fosfor – 1757, 9 mg şi fier – 24,5 mg. Raportul dintre calciu, fosfor şi magneziu a fost de 1:2,0:0,6. Concluzii. (1) Pe parcursul întregii perioade de cercetare valoarea energetică a rațiilor alimentare a fost sporită față de recomandări. (2) Totodată s-a constatat o pondere joasă a proteinelor de origine animală şi, din contra, înaltă – de uleiuri vegetale. Nu este respectat, în special, raportul dintre calciu, fosfor şi magneziu.

Introduction. With the aging processes an inevitable decline appears in the body, nutritional factors playing an important role in maintaining health. Objective of the study. To study the organized real nutrition of a group of elderly people. Material and methods. It was studied the real nutrition of elderly people from the Republican Nursing Home for Disabled and Retired Persons from Chisinau. It was analyzed and evaluated the distribution menus over three years during the winter – spring and summer – autumn seasons. Results. For the entire period under study, the energy value of food rations was on average of 3169.5 kcal, which is provided by 131.2 g of proteins, including those of animal origin – 53.7 g (40.9%), 114.3 g of lipids, including 44,1g (38.6%) of vegetal oils and 426.2 g of carbohydrates. The energy value was increased during the summer – autumn (average 3285.8 kcal), unlike the winter – spring (average of 3053.3 kcal). The ratio between proteins, fats and carbohydrates was 1:0.9:3.2. The content of various vitamins in the daily rations was, on average, as follows: A – 1.92 mg (including 0.2 mg of carotene), B1 – 2 mg, B2 – 2.04 mg, PP – 23.3 mg C – 65.2 mg. The average of calcium intake was 895.2 mg, magnesium – 525.4 mg phosphorus – 1757 9 mg and iron – 24.5 mg. The ratio between calcium, phosphorus and magnesium was 1:2.0:0.6. Conclusions. During the whole period of research the energy value of food rations was increased compared to recommendations. At the same time there was a low percentage of animal protein and, on the contrary, high-vegetable oils. It is not respected, in particularly, the ratio between calcium, phosphorus and magnesium.

Cuvinte-cheie
alimentația reală, persoane în etate,

real nutrition, elderly persons