Articolul precedent |
Articolul urmator |
304 1 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-03-25 13:06 |
SM ISO690:2012 SÎROMEATNICOV, Iulia, MISTREANU, Oxana, CIOBANU, Renata. Ereditatea caracterelor rezistenţei la îngheţ şi iernare la grâul comun de toamnă (Triticum durum). In: Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective, Ed. 2, 29-30 septembrie 2016, Bălți. Balti, Republic of Moldova: Tipografia Foxtrot, 2016, Ediția 2, pp. 128-132. ISBN 978-9975-89-029-8. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective Ediția 2, 2016 |
||||||
Conferința "Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective" 2, Bălți, Moldova, 29-30 septembrie 2016 | ||||||
|
||||||
Pag. 128-132 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
The eight varieties of autumn common wheat were used as biological material, with different level of resistance to frost, which belong to different 15 varieties and hybrid combinations. Two hybrid combinations more resistant were obtained (♀Ca 8055 x ♂ Albidum 114-56,5% and ♀ Aluniş x ♂ Odescaia 51-55,8%) and less resistant 2- (♀Piticul x ♂Odescaia 51-4,2% and ♀ Odescaia 132 x ♂ Odescaia 51-3,2 %). The amount of carbohydrates in the twinning node at the beginning of the winter varies within the limits of 6,92- 7,83%, while in case of hybrid combinations it is 5,78-8,06%. The amount of carbohydrates in the twinning note at the end of winter of the parental forms varies within limits 4,50-6,16% and hybrid combinations 4,48- 6,20%. |
||||||
Cuvinte-cheie cereals, hybrids resistance, low temperature, tolerance |
||||||
|