Prognoza asistată de calculator a compoziţiei echilibrate de acizi graşi polinesaturaţi omega-3 şi omega-6 în amestecuri de uleiuri
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
273 7
Ultima descărcare din IBN:
2023-09-16 16:24
SM ISO690:2012
CROPOTOVA, Janna. Prognoza asistată de calculator a compoziţiei echilibrate de acizi graşi polinesaturaţi omega-3 şi omega-6 în amestecuri de uleiuri. In: International Conference of Young Researchers , 11 noiembrie 2011, Chişinău. Chişinău: Tipogr. Simbol-NP SRL, 2011, Ediția 9, p. 83. ISBN 978-9975-4224-7-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
International Conference of Young Researchers
Ediția 9, 2011
Conferința "International Conference of Young Researchers "
Chişinău, Moldova, 11 noiembrie 2011

Prognoza asistată de calculator a compoziţiei echilibrate de acizi graşi polinesaturaţi omega-3 şi omega-6 în amestecuri de uleiuri


Pag. 83-83

Cropotova Janna
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 21 mai 2021


Rezumat

Tendinţa mondială de bază în aspectul dezvoltării domeniului ştiinţei alimentare şi obiectul elaborărilor de inovare constă în fabricarea produselor funcţionale pentru alimentaţia raţională şi sănătoasă a anumitor grupuri de populaţie, care vor contribui la menţinerea sănătăţii şi profilaxia maladiilor. De aceea pentru industria alimentară una dintre sarcinile prioritare este crearea compoziţiilor de uleiuri vegetale cu conţinut echilibrat de acizi graşi esenţiali. Conform recomandărilor WHO (World Health Organization) raportul optim dintre acizii graşi polinesaturaţi ω3:ω-6 care nimeresc în organism cu produse alimentare trebuie să constituie 1:(5-10). Atingerea acestui scop poate fi realizată prin diferite căi. Cea mai simplă şi accesibilă dintre ele constă în consumul uleiurilor vegetale cu compoziţia echilibrată de acizi graşi omega-3 şi omega-6. Astfel de uleiuri sunt numite "mixte", sau "uleiuri de cupaj", şi se obţin prin amestecul a două sau mai multor tipuri de ulei vegetal. Scopul lucrării constă în prognozarea pe baza analizei asistate de calculator a compoziţiei echilibrate de acizi graşi polinesaturaţi omega-3 şi omega-6 în corespundere cu recomandările WHO pentru elaborarea ulterioară a uleiurilor de cupaj cu conţinut optim de aceşti acizi care contribuie la mai bună funcţionare a organismului uman. Calculul compoziţiei optime de acizi graşi polinesaturaţi omega-3 şi omega-6 în uleiuri de cupaj prezintă din sine determinarea "combinaţiei ideale" (care se apropie de cea stabilită de recomandările WHO) între aceşti acizi cu ajutorul tehnologiilor informaţionale. Prognoza pe baza analizei asistate de calculator a compoziţiei echilibrate de acizi graşi polinesaturaţi omega-3 şi omega-6 a fost efectuată cu ajutorul programului Microsoft Excel pe baza regulii lui Peirce pentru amestecuri din următoarele uleiuri: de floarea-soarelui, de soia, de rapiţă, de in, de porumb, de măsline, de muştar, din seminţe de struguri. Pentru calculul preliminar asistat de calculator au fost utilizate datele furnizate de literatură privind conţinutul de acizi graşi ω-3 şi ω-6 în uleiuri vegetale selectate [1]. În tabelul 1 sunt prezentate unele variante teoretice ale compoziţiei echilibrate de acizi graşi omega-3 şi omega-6 după valori medii în amestecuri din două uleiuri rezultate din calculul ştiinţific asistat de calculator.Tabelul 1 Compoziţii echilibrate de acizi graşi omega-3 şi omega-6 după valori medii în amestecuri detabelDupă analiza cromatografică a conţinutului de acizi graşi omega-3 şi omega-6 în uleiuri selectate din nou va fi calculată compoziţia acizilor graşi în amestecuri de uleiuri alese cu ajutorul programului Microsoft Excel pe baza regulii lui Peirce, va fi efectuată analiza comparativă a datelor experimentale cu cele teoretice şi vor fi elaborate cupaje de uleiuri cu compoziţia echilibrată de acizi graşi omega-3 şi omega-6. Problema carenţei de acizi graşi esenţiali în alimentaţia populaţiei din ţările civilizate poate fi rezolvată prin crearea şi fabricarea ulterioară a produselor de larg consum pe baza uleiurilor vegetale cu compoziţia echilibrată de acizi graşi omega-3 şi omega-6.

Cuvinte-cheie
acizi grași, raport optim, uleiuri de cupaj