Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
825 9 |
Ultima descărcare din IBN: 2021-12-10 12:41 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
612.39:612.111 (1) |
Физиология. Сравнительная физиология (725) |
SM ISO690:2012 СТРУТИНСКИЙ, Ф.А., ГАРАЕВА, Светлана, ФУРДУЙ, Влада, ПОСТОЛАТИ, Галина, СТРОКОВА, Валентина, ПОЛЯКОВА, Лилия, ЧОКИНЭ, Мариана, КОВАРСКАЯ, Нина. Влияние калорийности рациона на состояние некоторых элементов антиоксидантной системы эритроцитов. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2018, nr. 1(111), pp. 36-41. ISSN 1814-3237. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii) | ||||||
Numărul 1(111) / 2018 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X | ||||||
|
||||||
CZU: 612.39:612.111 | ||||||
Pag. 36-41 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În articol sunt prezentate date privind conținutul formelor oxidate de glutation și carnozină ca componente ale siste-mului antioxidant în eritrocitele șobolanilor hrăniți cu diferite rații alimentare. Particularitățile modificărilor concentra-ției acestor antioxidanți în eritrocite au relevat că cea mai optimă rație pentru șobolanii de tip normostenic este rația ce include: proteine – 16%, lipide – 26% şi glucide – 58% (rația 2). De asemenea, nivelul glutationului și al carnozinei în eritrocite se menținea la un nivel stabil, în cazul când șobolanilor li se administrau rații ce conțineau 16-20% proteine (rațiile 2, 3 și 4), ceea ce indică limitele capacităților compensatorii ale organismului șobolanilor de tip normostenic. Astfel, conținutul glutationului și al carnozinei în eritrocite poate fi considerat ca indice integral al proceselor de adaptare. |
||||||
Cuvinte-cheie eritrocite, sistem antioxidant, glutation, carnozină, valoare calorică, analiza aminoacizilor. |
||||||
|
Crossref XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <doi_batch version='4.3.7' xmlns='http://www.crossref.org/schema/4.3.7' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.crossref.org/schema/4.3.7 http://www.crossref.org/schema/deposit/crossref4.3.7.xsd'> <head> <doi_batch_id>ibn-66236</doi_batch_id> <timestamp>1714236063</timestamp> <depositor> <depositor_name>Information Society Development Instiute, Republic of Moldova</depositor_name> <email_address>idsi@asm.md</email_address> </depositor> <registrant>Universitatea de Stat din Moldova</registrant> </head> <body> <journal> <journal_metadata> <full_title>Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii)</full_title> <issn media_type='print'>18143237</issn> </journal_metadata> <journal_issue> <publication_date media_type='print'> <year>2018</year> </publication_date> <issue>1(111)</issue> </journal_issue> <journal_article publication_type='full_text'><titles> <title>Влияние калорийности рациона на состояние некоторых элементов антиоксидантной системы эритроцитов</title> </titles> <contributors> <person_name sequence='first' contributor_role='author'> <given_name>Tudor</given_name> <surname>Strutinschi</surname> </person_name> <person_name sequence='additional' contributor_role='author'> <given_name>Svetlana</given_name> <surname>Garaeva</surname> </person_name> <person_name sequence='additional' contributor_role='author'> <given_name>Vlada</given_name> <surname>Furdui</surname> </person_name> <person_name sequence='additional' contributor_role='author'> <given_name>Galina</given_name> <surname>Postolati</surname> </person_name> <person_name sequence='additional' contributor_role='author'> <given_name>Valentina</given_name> <surname>Strocova</surname> </person_name> <person_name sequence='additional' contributor_role='author'> <given_name>Lilia</given_name> <surname>Poleacova</surname> </person_name> <person_name sequence='additional' contributor_role='author'> <given_name>Mariana</given_name> <surname>Ciochină</surname> </person_name> <person_name sequence='additional' contributor_role='author'> <given_name>Nina</given_name> <surname>Kovarschi</surname> </person_name> </contributors> <publication_date media_type='print'> <year>2018</year> </publication_date> <pages> <first_page>36</first_page> <last_page>41</last_page> </pages> </journal_article> </journal> </body> </doi_batch>