Developing a food safety culture - the imperative of performance leadership
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
434 35
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-04 04:08
SM ISO690:2012
OBERŞT, Ala. Dezvoltarea culturii siguranței alimentelor – imperativul leadership-ului performant. In: Competitiveness and sustainable development : in the context of European integration, Ed. 3, 4-5 noiembrie 2021, Chişinău. Chișinău: 2021, Editia 3, pp. 153-159. ISBN 978-9975-45-739-2 (PDF).
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Competitiveness and sustainable development
Editia 3, 2021
Conferința "Competitiveness and sustainable development "
3, Chişinău, Moldova, 4-5 noiembrie 2021

Developing a food safety culture - the imperative of performance leadership

Dezvoltarea culturii siguranței alimentelor – imperativul leadership-ului performant

JEL: M1

Pag. 153-159

Oberşt Ala
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 9 decembrie 2021


Rezumat

Food industry laws and formalised standards have done much to make the global food supply safer for those living in today’s industrialised world. Virtually everyone responsible for food safety, from point of origin to plate, receives at least fundamental instruction in safe food handling, along with an explanation of the risks and sanctions imposed when safety standards are ignorantly or willfully disregarded. This has led to the recognition of food safety culture as a key contributory factor to the food safety performance of food establishments and as the main attribute of performance leadership. The aim of this article is to analyse the food safety culture concept and determine food safety culture’s dimensions. The results indicate that major elements to be considered in food safety culture include organisational and administrative characteristics, technical facilities/resources, employee characteristics, group characteristics and actual food safety performance. The results support those of other researches in this field.

Legile din domeniul industriei alimentare și standardele oficiale au contribuit mult pentru a face aprovizionarea globală cu alimente mai sigură pentru cei care trăiesc în lumea industrializată de astăzi. Practic, toți cei responsabili pentru siguranța alimentelor, de la punctul de origine până la farfurie, primesc cel puțin instrucțiuni fundamentale în manipularea sigură a alimentelor, împreună cu o explicație a riscurilor și sancțiunilor impuse atunci când standardele de siguranță sunt neglijate în mod ignorant sau conștient. Acest lucru a condus la recunoașterea culturii siguranței alimentelor ca un factor cheie care contribuie la performanța unităților alimentare și un principal atribut al leadership-ului performant. Scopul acestui articol este de a analiza conceptul de cultură a siguranței alimentelor și de a determina dimensiunile acesteia. Rezultatele indică faptul că elementele majore care trebuie luate în considerare în cultura siguranței alimentare includ caracteristicile organizaționale și administrative, facilitățile/resursele tehnice, caracteristicile angajaților, caracteristicile de grup și performanța reală a siguranței alimentare. Rezultatele obținute susțin rezultatele altor cercetări realizate în acest domeniu.

Cuvinte-cheie
Food safety, culture, dimensions, leadership, organization, people.,

siguranța alimentelor, cultură, dimensiunile, leadership, organizatia, oamenii